Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijevremeni izbori u Turskoj 1. novembra?

turska-izbori

Izborna komisija u Turskoj je predložila da 1. novembra budu održani prijevremeni parlamentarni izbori, nakon neuspjeha pregovora o formiranju koalicijske vlade, objavila je državna agencija Anadolija u četvrtak.

Prijedlog izborne komisije dolazi tri dana prije roka, 23. augusta, za formiranje koalicijske vlade.

Izborna komisija treba još da predloži ovaj datum političkim strankama prije definitivnog utvrđivanja dana izbora, precizirala je agencija.

Premijer Ahmet Davutoglu je u srijedu informirao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o neuspjehu pregovora o formiranju koalicijske vlade.

U toku izbora od 7. juna, Stranka pravde i razvoja (AKP), koja vlada od 2002. godine, izgubila je svoju većinu i primorana je da traži partnera u vlasti.

Prema ustavu, Erdogan bi trebalo da traži od lidera najveće opozicijske stranke socijaldemokrate Kemala Kiličdaroglua, da formira vladu, ali šef države je nagovijestio u srijedu da on to neće uraditi.

Saopćenje o održavanju prijevremenih izbora dolazi u vrijeme svakodnevnih sukoba koji se događaju u Turskoj nakon samoubilačkog napada krajem jula u Suruču, u kojem su poginule 33 osobe, a pripisan je grupi Islamska država (IS).

Ankara je nakon ovog napada pokrenula “rat protiv terorizma”, ciljajući IS, i naročito kurdske pobunjenike PKK-a, koji su prekinuli primirje, a koje je na snazi s Ankarom od 2013. godine.