Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka izbačena iz Vijeća IAAF zbog priče o dopingu

atletika

Predsjednik Atletske federacije Njemačke (DLV) Clemens Prokop indirektno je optužio Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) da je izvršila pritisak da ta zemlja izgubi mjesto u Vijeću IAAF-a, zbog beskompromisnog stava o dopingu.

Prokop je naglasio da je Njemačka morala platiti cijenu zbog otkrića o rasprostranjenosti dopinga u atletici, koja je objavila njemačka televizija ARD.

Njemačka tako posle 20 godina neće imati predstavnika u Vijeću IAAF-a, navodi Reuters.

Prokop je naglasio da je razočaran jer DLV, najbrojnija nacionalna atletska federacija s preko 850.000 članova iz 7.700 klubova, nije dobila odgovarajući broj glasova u izborima za Vijeće IAAF-a, obavljenim u srijedu.

“Ne znam točno zbog čega, ali imam za to tri objašnjenja. Nisam davao poklone, kao što su to neki kandidati činili i na to sam ponosan, drugo – u mom manifestu predviđena je reforma u borbi protiv dopinga i treće – nedavno otkriće njemačkih medija o raširenosti dopinga, na što sam iznimno ponosan”, rekao je Prokop za ZDF televiziju.

Ranije ovog mjeseca njemačka televizija ARD i Sunday Times objavili su podatke kojima se IAAF praktično optužuje da je prikrivala doping.

Prokop je, također, naglasio da je nemoralno da se nekim atletičarima koji su dva puta u karijeri kršili antidoping pravila, kao što je to slučaj američkog sprintera Justina Gatlina, dopusti nastup na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Pekingu.