indija u haosu

Novi podaci iz “pakla covida”: Pao je rekord, u jednom danu umrlo je 3.780 ljudi

E0iAubNXEAAHDcI

Indijski sud je primjetio da smrt pacijenata zbog nedostatka opskrbe kiseonikom “nije manja od genocida”

U Indiji je registrovan najviši broj preminulih od posljedica koronavirusa na dnevnom nivou otkako je pandemija počela, a dok se bolnice i dalje bore sa prevelikim brojem pacijenata, javlja Anadolu Agency (AA).

U protekla 24 sata zabilježeno je 3.780 smrtnih ishoda, čime je broj do sad preminulih porastao na 226.188, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Mada je bio blagi pad dnevnih slučajeva zaraze od subote, slučajevi su ponovo skočili na 382.315 danas, čime je ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze došao do 20,66 miliona.

Nakon što je Indija registrovala više od 400.000 novih slučajeva – novi rekord u subotu prošle sedmice – zabilježen je pad dnevnih slučajeva, a taj broj je u utorak dostigao 357.229.

Sa eksponencijalnim rastom dnevnih slučajeva COVID-19, zbog čega zdravstveni sistem propada, brojne bolnice u glavnom gradu države New Delhi nastavljaju da podižu uzbunu zbog nedostatka medicinskog snabdijevanja kiseonikom u bolnicama.

Nekoliko bolnica se sada obraća indijskim sudovima jer su pacijenti umrli uslijed slabe opskrbe kiseonikom u bolnicama.

Indijski sud je primjetio da smrt pacijenata zbog nedostatka opskrbe kiseonikom “nije manja od genocida”.

“Sa bolom primjećujemo da je smrt pacijenata sa koronavirusom samo zbog neopskrbe bolnica kiseonikom krivično djelo i ne manje od genocida onih kojima je povjeren zadatak da osiguraju kontinuiranu nabavku i lanac snabdijevanja kiseonikom”, rekao je u utorak Viši sud Allahabad u sjevernoj državi Uttar Pradesh.

Sud je imao slučaj povezan sa smrću pacijenata od koronavirusa zbog nedostatka medicinskih zaliha kiseonika.

U međuvremenu, Centralna banka je najavila likvidnost od 500 milijardi indijskih rupija (6,7 milijardi dolara) za pristup hitnim zdravstvenim uslugama u zemlji.

Takva najava je došla dok se zemlja bori sa užasavajućim drugim talasom pandemije.

“Prema toj šemi, banke mogu pružiti novu podršku za pozajmljivanje širokom spektru entiteta, uključujući proizvođače vakcina … a takođe i pacijentima za liječenje”, rekao je guverner Shaktikanta Das danas, dodajući da će sredstva biti obezbijeđena za period do tri godine.

Das, koji je najavljivao mjere za ublažavanje ekonomskog stresa izazvanog drugim talasom, naglasio je da će banka nastaviti da prati situaciju i raspoređuje sve resurse i instrumente pod njenom komandom.

“Vraćanje normalnosti u pristup radnim mjestima, obrazovanju i prihodima postaje imperativ”, dodao je.