Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibrahim Raisi

Novi predsjednik Irana je “politički jastreb” koji se nalazi se na crnoj listi SAD-a

GettyImages-1233305098

Raisi je žestoki kritičar Zapada i spada u kategoriju iranskih političkih jastrebova

Ibrahim Raisi pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, prenose lokalni mediji.

Raisi se nalazi na listi američkih sankcija zbog kršenja ljudskih prava, uključujući i nadzor nad pogubljenjima više hiljada političkih neistomišljenika 1988. godine.

Pobjedu na izborima Raisiju je čestitao i njegov najozbiljniji protivkandidat Abdulnaser Hemmati, prenose iranski mediji.

“Nadam se da će Vaša administracija pod rukovodstvom vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija učiniti Islamsku Republiku ponosnom, poboljšati standarde života i osigurati dobrostanje nacije”, naveo je Hemmati u čestitki.

Odlazeći iranski predsjednik Hassan Rouhani čestitao je izbor predsjednika, ali ga nije imenovao jer, kako je rekao, glasovi još nisu prebrojani i ništa nije zvanično objavljeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana kasnije tokom dana objavit će rezultate izbora. Osim Hemmatija, i drugi predsjednički kandidati čestitali su Raisiju na izbornoj pobjedi.

Raisi je žestoki kritičar Zapada i spada u kategoriju iranskih političkih jastrebova.

Optuživan od kritičara zbog višedecenijskih krešenja ljudskih prava, navoda koje on odbacuje, Raisi je imenovan od Khameneija za šefa pravosuđa u 2019.

Izbori dolaze u kritično vrijeme za Iran dok Teheran i šest svjetskih sila vode razgovore o oživljavanju njihovog nuklearnog sporazuma iz 2015. Ondašnji američki predsjednik Donald Trump napustio je sporazum u 2018. i ponovo je uveo pogubne američke sankcije koje su značajno umanjile iranske prihode od nafte.

Raisi nije ponudio nikakav politički ili ekonomski program tokom predizborne kampanje, ali je podržao oživljavanje nuklearnog sporazuma, koje bi dovelo do ukidanja američkih sankcija koje su osakatile ekonomiju zemlje.

Khamenei, koji nije predsjednik, ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima kao što su vanjska ili nuklearna politika, prenosi Reuters.