Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raketni napad

Novi ruski udar po civilima, najmanje 25 mrtvih

uman napad ukrajina
Snimke razornog udara po civilinim objektima u Umanu / FOTO: Screenshot

Državna novinska agencija RIA navela je da je Rusija u petak ciljala na rezervne jedinice i koristila visoko precizno oružje

U talasu ruskih zračnih napada na gradove širom Ukrajine, uključujući Kijev, poginulo je najmanje 25 ljudi, javlja BBC.

U napadu u kojem je pogođen stambeni blok u centralnom gradu Umanu ubijene su 23 osobe, uključujući četvero djece, navode zvaničnici.

Jedna žena i njena trogodišnja kćerka ubijene su u gradu Dnjepru, rekao je lokalni gradonačelnik.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je njihova vojska gađala rezervne jedinice ukrajinske vojske. Državna novinska agencija RIA navela je da je Rusija u petak ciljala na rezervne jedinice i koristila visoko precizno oružje.

U Umanu, gradu koji je uglavnom pošteđen ruskog napada, devetospratnica se djelimično srušila nakon što je pogođena projektilom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je taj stambeni blok među deset stambenih zgrada koje su oštećene u Umanu.

Državna spasilačka služba saopćila je da je dijete, ubijeno u tom gradu, rođeno 2013. godine te da je za još 11 osoba potrebno bolničko liječenje.

Zelenski je poručio da su napadi pokazali da je potrebno poduzeti daljnje međunarodne akcije protiv Rusije.

-Zlo se može zaustaviti oružjem, naši branitelji to rade. I može se zaustaviti sankcijama – globalne sankcije moraju biti pojačane – naveo je u tweetu.