Globus

jačine 5.0 po Richteru

Novi snažan zemljotres pogodio Hrvatsku, nekoliko objekata oštećeno (FOTO)

06/01/2021
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Index javlja da se jako osjetio i da je dugo trajao i u Zagrebu i Varaždinu, ali i kod nas u BiH

Novi jaki zemljotrex osjetio se oko 18 sati na području središnje Hrvatske. Trajao je destak sekundi.

EMSC javlja da je bio magnitude 5.0 po Richteru. Epicentar je, prema prvim podacima, bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području Petrinje.

Index javlja da se jako osjetio i da je dugo trajao i u Zagrebu i Varaždinu, ali i kod nas u BiH.

Mještani poručuju kako je sreća da je večer i da nema ljudi na krovovima, koji rade na sanaciji.

Oštećeno nekoliko objekata

U novom potresu oštećeno je nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, doznaje se od glasnogovornika Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladena Pavića.

Zasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji, rekao je Pavić Hini.

Na teren su odmah izašle sve službe koje pregledavaju teren.

S obzirom na snagu potresa od 5,0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati, kazao je Pavić.

Nakon večerašnjeg novog potresa na Twitter profilu hrvatske Vlade oglasio se i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

“Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli”, poručio je Medved.

“Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih prirodnog slijeda naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29. decembra”, izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket.

Statičar na terenu u Petrinji Mario Todorić za RTL je pak izjavio da će nakon večerašnjeg snažnog udara biti vjerojatno dodatnih oštećenja. “Ponovo je bio snažan udar što će vjerojatno na već oštećenim objektima izazvati dodatna oštećenja”, rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.