Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi snažni zemljotresi u Italiji

italija zamljotres

Tlo se nastavlja tresti u središnjoj Italiji – nakon zemljotresa u kojem je 24. avgusta poginulo blizu 300 osoba, novi snažni potresi zabilježeni su u subotu iza podneva u Macerati, Ascoli Picenu i Anconi u pokrajini Marche te u pokrajini Umbria, kao i jugu Apeninskog poluotoka.

Talijanski list Corriere Della Sera navodi da je epicentar potresa jačine 4,5 stupnjeva po Richteru bio u Sibilinskim planinama u blizini mesta Castelsantangelo sul Nera, koje je već značajno oštećeno u potresu prije deset dana i kojem je podignuto privremeno naselje pod šatorima, prenosi Tanjug.

Stanovnici izašli na ulice

Prethodno je tokom noći potres jačine 4,3 stepena po Richteru probudio stanovnike na području gradića Norcia blizu Perugie u pokrajini Umbria pa su stanovnici u strahu izašli na ulice.

Agencija Ansa navodi i da je potres jačine 3,6 stepeni po Richterovoj ljestvici registriran u moru kod obala provincije Reggio Calabria u južnoj pokrajini Calabria, na dubini od 76 kilometara.

Nedavni potres jačine 6,2 stupnja po Richteru osjetio se na širokom području središnje Italije, a najteže je pogođeno područje između regija Lazio, Marche, Umbria i Abruzza gdje su uništena mjesta Accumoli, Amatrice, Posta i Arqata del Tronto.

Talijansko tužiteljstvo pokrenulo je istragu zbog urušavanja javnih zgrada u Amatriceu za koje se smatralo da su otporne na zemljotres.

Područje ozbiljnih potresa

Ukupno je 115 objekata uništeno ili oštećeno, uključujući i novoizgrađene, koji su trebali biti sigurni od potresa. Najmanje 2.500 osoba ostalo je bez krova nad glavom.

Središnja regija Apeninskog poluotoka kroz povijest je doživjela nekoliko ozbiljnih potresa.

U jednom takvom magnitude 6,3, koji se dogodio 2009. godine kod grada L’Aquila, poginulo je najmanje 295 ljudi, ozlijeđeno više od tisuću, a 55.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.