Globus

oglasili se i iz WHO-a

Novi soj virusa je van kontrole, Nijemci tvrde da su postojeće vakcine učinkovite protiv njega

21/12/2020

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Evropske unije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istakla je da bi novi soj po prvim informacijama “mogao biti zarazniji”, ali da nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se to još istražuje.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je “novi virus van kontrole”.

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Evropske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko sedmica.

Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirala slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom decembra i da planira dalju istragu.

Italijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije avionom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rim i iz zračne luke smješteni u izolaciju.

Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Evropi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke novog soja virusa koji bi mogao biti zarazniji do 70 posto kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Evropski sistem za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.

Vakcina djeluje

Stručnjaci Evropske unije zaključili su da su sadašnja cjepiva protiv koronavirusa učinkovita protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju navečer njemačka vlada.

“Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave europskih stručnjaka, novi soj ne utječe na cjepiva i ona ostaju učinkovita”, izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

“To su vrlo dobre vijesti”, dodao je na državnoj televiziji ZDF-u ministar čija zemlja predsjeda Evropskom unijom.

Posebno je govorio o učinkovitosti cjepiva Pfizer/BioNTecha, koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

Sastanak stručnjaka iz zemalja EU-a o toj temi održan je u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne europske zemlje su reagirale obustavom letova iz te zemlje. London je također najavio stroga ograničenja kretanja u nekim dijelovima zemlje.

London je objavio da se novi soj koronavirusa za 70 posto širi brže od prethodnog.

Nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (devet) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Njemačka, predsjedavajuća EU, za ponedjeljak je sazvala krizni sastanak stručnjaka raznih zemlja kako bi koordinirali odgovor na tu novu prijetnju, rekao je glasnogovornik.

Radi se o sastanku Europskog mehanizma za krizne situacije (IPCR) kojem se EU obraća u slučajevima velikih zdravstvenih, okolišnih i terorističkih opasnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.