Globus

stiže pakao

Novi toplotni val prijeti Australiji, slijeci masovna evakuacija stanovništva

09/01/2020

Premijer australske savezne države Victoria, Daniel Andrews, zatražio je od stanovništva da bude u stanju povišene pripravnosti zbog ekstremnih vremenskih uslova

Australske vlasti u četvrtak su pozvale na masovnu evakuaciju stanovništva sa gusto naseljenog jugoistoka te zemlje, dok je novi toplotni val prouzrokovao velike požare niskog rastinja koji prijete gradovima i naseljenim mjestima.

Premijer australske savezne države Victoria, Daniel Andrews, zatražio je od stanovništva da bude u stanju povišene pripravnosti zbog ekstremnih vremenskih uslova.

– Ukoliko dobijete upute da odete, morate otići. To je jedini način da se garantira vaša sigurnost – izjavio je Andrews u televizijskom obraćanju.

S nekih dijelova otoka kengura, turističke destinacije s prirodnim atrakcijama, strani turisti su u četvrtak evakuirani.

– Tražim od sviju da poslušaju upozorenja, da slijede savjete i da se kreću prema istočnom dijelu otoka, koji se trenutno smatra sigurnim – izjavio je načelnik vatrogasne službe južne Australije, Mark Jones, u posebnom obraćanju javnosti.

Trećina otoka je uništena.

Dvadesetsedam osoba je poginulo u požaru, po podacima savezne vlade, dok su vatrene stihije uništile više od 10,3 miliona hektara zemljišta, površinu veličine Južne Koreje.

Na hiljade stanovnika je ostalo bez svojih domova, a na hiljade evakuirano u više navrata zbog požara, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.