Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinar iz Srbije otkrio detalje svoje otmice

Stefan Cvetkovic 222

Novinar iz Bele Crkve u Srbiji Stefan Cvetković zatražio je danas međunarodnu istragu povodom njegovog nestanka, tvrdeći da su ga otele tri osobe, od kojih je jedna imala oružje i službenu značku, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Beogradu, on je rekao da su ga “tri lica otela u srijedu uveče”, da je jedno lice imalo oružje i nije imalo masku kao ostala dva lica i značku “koja mu je zaličila na policijsku ili službenu” i da su ga odveli u automobil. On je dodao i da mu je tokom odvođenja u automobil bilo pokriveno lice.

Cvetković je rekao da je kod njega kapa, kojom mu je bilo pokriveno lice i pokazao je na konferenciji, navodeći da će je predati jednoj ili dvije strane ambasade “radi preventive” i da će od tih diplomatskih predstavništava tražiti međunarodnu istragu.

Upitan zašto nije dao kapu policiji i da li to znači da ne vjeruje u istragu nadležnih organa u Srbiji, on nije dao jasan odgovor, već je naveo da su i ta kapa i telefon bili na sigurnom i da policija nije tražila da ih zadrži.

On je prepričao da nije bio tučen ni maltetiran, da mu je u jednom trenutku, kada je ušao u automobil zazvonio telefon i da jedno lice vadi njegov telefon i stavlja mu na uvo, kada “otaljava razgovor sa prijateljem”.

“Prebacuju me u drugo vozilo koje ima klizeća vrata i koje se zaustavlja na pješčani teren”, ispričao je Cvetković, dodavši da misli da je prevezen na neku lokaciju u Beloj Crkvi.

“Nakon ulaska u prostoriju, jedna osoba me je pitala da li sam svjestan šta radim. Akcenat mi deluje kao slovenački”, istakao je.

On je ispričao i da je dok je bio u toj prostoriji čuo nadletanje helikoptera, te da su ga poslije nekog vremena pitali gdje žele da ga odvede.

“Ostavili su me blizu mjesta gdje sam tražio. Tražili su da pet minuta ne skidam kapuljaču ako želim da živim”, kaže on.

Cvetković je istakao i da ga nije policija pronašla, već je on pozvao policijskog službenika čiji broj zna napamet.

Prema njegovim riječima, policijsko vozilo dolazi za minut i odvoze ga u kabinet državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, a nakon čega odveden je u Vojno-medicinsku akademiju gdje mu je rečeno da je bolje da tu ostane neko vrijeme.

Cvetković je rekao da od ponedjeljka uvečer ima policijsko obezbjeđenje 24 sata, koje mu je dodijeljeno zbog procjene da bi njegova bezbjednost mogla da bude ugrožena.

On je odbacio mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.

U današnjem zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca iz Vršca Tihomira Kneževića, i Višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića, navedeno je da protiv novinara tužilaštvo vodi istragu jer se sumnja u okolnosti nestanka koji je uzbunio javnost i da se istražuje eventualna lažna prijava.

Cvetković je rekao da je iz medija čuo da je tužilaštvo protiv njega podnijelo prijavu zbog lažnog prijavljivanja i dodao da ga o tome niko nije obavijestio. On je probao da pozove Kneževića, ali ga nije dobio.