Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

da ti srce pukne

Novinar pred kamerama saznao da su mu u izraelskom napadu ubijeni supruga, kćerka i sin

Wael Dahdouh Novinaru ubijena cijela porodica
FOTO: Screenshot / Twitter
Wael Dahdouh (desno)

Novinaru ubijena cijela porodica: Wael je primio vijest dok je u eteru pratio neprekidne izraelske udare na Gazu

Porodica novinara Al Jazeere ubijena je u izraelskom zračnom napadu na Gazu, objavila je ta novinska kuća.

Supruga, kćerka i sin arapskog dopisnika Al Jazeere Waela Dahdouha su među članovima njegove porodice koji su ubijeni u udaru na kuću u kojoj su se bili sklonili, rekao je glavni urednik Al Jazeere Mohamed Moawad.

“Wael je primio vijest dok je u eteru pratio neprekidne izraelske udare na Gazu!”, objavio je na Twitteru glavni urednik Al Jazeere.

Wael Dahdouh Novinaru ubijena cijela porodica
FOTO: Screenshot
Wael Dahdouh (u sredini): Novinaru ubijena cijela porodica

“Poznajem Waela više od 20 godina… Njegova je porodica jedna od najpoznatijih u Pojasu Gaze.”

“On je platio račun za izvještavanje o istini, što je bilo i očekivano. I sada primamo puno poziva od rodbine da se preselimo i promijenimo mjesto, posebno oni koji žive u inostranstvu, misleći da bi tamo moglo biti sigurno mjesto”, kazao je producent Al Jazeere Arabic u Gazi Safwat al-Kahlout u Der al-Balahu.

Waelova porodica bila se sklonila u južni dio Gaze, no izraelske snage pogodile su kuću u kojoj su boravili, gdje su otputovali nakon što su evakuirani iz svog doma u sjevernom Pojasu Gaze.

Izrael pristao odgoditi upad u Gazu?

Izrael je pristao na zahtjev SAD-a da dopreme svoju protivzračnu odbranu u regiju prije izraelske kopnene invazije na Gazu, navodi se u izvješćima stranih medija.

“Pentagon radi na raspoređivanju desetak sistema protuzračne odbrane u regiji kako bi zaštitio američke trupe koje služe u Iraku, Siriji, Kuvajtu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od projektila i raketa”, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući američke i izraelske dužnosnici.

Situacija kritična

Ljekar u jednoj od najvećih bolnica u Gazi rekao je da je situacija “kritična” s još samo nekoliko sati prije nego što će se ustanova zatvoriti zbog nedostatka goriva.

Khaled, ljekar u bolnici al-Awda, glavnom pružatelju usluga porodilja u sjevernoj Gazi, rekao je da bolnici nedostaju lijekovi, posebno lijekovi za hitne slučajeve i lijekovi za anesteziju.

U izjavi putem dobrotvorne organizacije ActionAid rekao je:

“Izraelska vojska nas je prije šest dana pozvala da evakuiramo bolnicu i evakuiramo pacijente i osoblje. Dali su nam dva sata za evakuaciju. Rekli smo im da nećemo evakuirati bolnicu. Ne možemo se evakuirati. Imamo pacijenata, kritičnih pacijenata. A neki od njih trebaju posebnu brigu i pažljivo promatranje. Sve bolnice ovdje su prenatrpane. Ne mogu premjestiti nijednog pacijenta. Ovdje porađamo bebe tokom napada”, kazao je.