Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigla "čestitka"

Poznato koliko će NSBiH koštati selfi bh. navijača sa Cristianom Ronaldom

cristiano ronaldo zenica
FOTO: Printscreen/twitterhellfootball

To je samo mali segment u velikom broju kazni koje su stigle na adresu NSBiH

Katastrofalna utakmica nogometne reprezentacije BiH protiv Portugala u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo, koja se igrala u Zenici, pored ubjedljivog poraza od 5:0 navijačima će ostati u pamćenju po još jednom događaju.

Po utrčavanju gledatelja na teren i pokušaju da napravi popularni selfie sa Cristianom Ronaldom.

Prije sedmicu dana o tom događaju se očitovao u MUP ZDK.

Oglasila se i policija

“U službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon odigravanja međunarodne utakmice između reprezentacija BiH i Portugala, održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju naznačene utakmice.

Na održanom sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguranja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na području Grada Zenica i stadiona Bilino polje nisu zabilježeni izgredi niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

UEFA žestoko kaznila NSBiH

utakmica u Vaduzu


UEFA žestoko kaznila NSBiH

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenisali u slučaju kada je jedan maloljetni navijač ušao na teren, nakon čega je izveden sa stadiona i protiv istog će nadležnom sudu biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Lice G.B., rođeno 1976. godine, iz Srbca, je na stadionu Bilino polje lišeno slobode zbog narušavanja javnog reda i mira omalovažanjem ovlaštenog službenog lica, dok je licu L.D., državljaninu Ukrajine, izdat prekršajni nalog zbog lažnog predstavljanja prilikom ulaska na stadion.

Za poduzimanje svih aktivnosti na osiguranju ovog sportskog događaja je angažovano oko 450 policijskih službenika. U sklopu naznačenih aktivnosti, angažovani su i službeni psi obučeni za djelovanje u slučajevima nereda, te pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

Na osiguranju navedene utakmice Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je iskoristila sva prethodno stečena znanja, iskustva i procedure, koje zahtijevaju detaljno i ozbiljno planiranje svakog detalja po svim segmentima postupanja i djelovanja policijskih službenika, te naznačeni sportski događaj osigurala na najbolji način, a svim navijačima, stručnom osoblju i gostima pružila i osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta – saopćeno je iz policije.

A kako na sve to gleda UEFA?

“Upad” navijača koji je želio fotku sa Cristianom Ronaldom na teren koštat će NSBiH oko 8.000 KM (4.000 eura).

To je samo mali segment u velikom broju kazni koje su stigle na adresu NSBiH.

Žestoke kazne UEFA-e

Evropska fudbalska federacija (UEFA) žestoko je kaznila Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.

Krovna kuća bh. fudbala bit će “olakšana” za više od 130.000 KM, ali to nije sve. Bit će zatvoren i dio tribine na narednom domaćem meču (kapacitet 3.000 mjesta), a našim navijačima neće biti prodavane ulaznice za naredno gostovanje.

Faktor piše da će zbog incidenata na utakmici protiv Lihtenštajna naš Savez je kažnjen sa oko 40.000 KM (20.000 eura). Uz to, zbog bakljade i bacanja baklji na teren na stadionu u Vaduzu, UEFA je zabranila prodaju ulaznica našim navijačima za prvu narednu utakmicu u organizaciji UEFA-e.

Kažnjeni smo i za domaću utakmicu protiv Portugala. FSBiH će oko 40.000 KM (20.000 eura) morati platiti “zbog diskriminatornog ponašanja naših navijača”.

Uz to, UEFA je naredila i djelimično zatvaranje stadiona tokom prve sljedeće takmičarske utakmice UEFA-e u kojoj ćemo biti domaćini. Savez mora prije utakmice obavijestiti UEFA-u o sektorima koji će biti zatvoreni, a koji će imati najmanje 3.000 mjesta.

No, to nije sve. Sa dodatnih oko 24.000 KM (12.000 eura) kažnjeni smo zbog blokade prolaza na tribinama protiv Portugala.

Nešto manje od 20.000 KM (10.000 eura) koštat će nas bacanje predmeta u teren na utakmici protiv Poprtugala,