Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinari i aktivisti podnijeli krivične prijave protiv urednika Informera i Pinka

nuns – krivicna prijava protiv informera i pinka

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti podnijela je krivičnu prijavu protiv glavnog urednika dnevnog lista “Informer” Dragana Vučićevića, glavnog urednika TV Pink Željka Mitrovića, predsjednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog urednika dnevnog lista “Pravda” Igora Marinkovića, koju su danas predali Višem javnom tužilaštvu, javlja Anadolu Agency.

Advokat Miloš Stojković u izjavi novinarima rekao je da se krivična prijava odnosi na nekoliko krivičnih djela te da je za ta djela karakteristično da štite prava i slobode građana, koja su zaštićena i Ustavom i najbitnijim međunarodnim dokumentima, kao što je Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

“Svi koji su podnijeli krivičnu prijavu su od strane tuženih stavljeni u kontekst zavjerenika, nekoga ko radi protiv interesa sistema tako da se na posredan način vrši njihov progon, njihovo diskriminisanje i to samo zato što imaju drugačiji sistem vrijednosti, drugačije političko mišljenje o nekim političkim ličnostima i društvenim pojavama”, rekao je advokat Stojković.

On je dodao da su sloboda izražavanja, pravo okupljanja i druge slobode građana jako bitna i moraju da budu zaštićena te da je zato ova krivična prijava danas podnijeta.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović, jedan od potpisnika prijave, rekao je da bez obzira što se u krivičnoj prijavi navode određeni mediji i lica, potpisnici u stvari žele da čuju stav države prema mogućnosti da svako bez ikakvog dokaza bude optužen da je zavjerenik, izdajnik i strani plaćenik.

“To nam je jako važno, kako će se država odnositi prema našoj krivičnoj prijavi, jer mi smatramo da ćemo na osnovu toga moći da zaključimo da li živimo u pravnoj državi u kojoj postoje institucije ili živimo u društvu u kojem je sve dozvoljeno, u kojem je moguće svakome staviti krst na glavu, u kojem je moguće iznositi neargumentovane optužbe sa najtežim mogućim posljedicama koje mogu imati po određene osobe, a da to nema nikakvih sankcija”, kazao je Obradović.

On je naveo da potpisnici prijave očekuju da kroz postupke Tužilaštva konačno saznaju da li je u Srbiji dozvoljeno ili ne da vas bilo ko proglasi za stranog plaćenika, zavjerenika… samo zbog različitog mišljenja.

“Nas ne interesuju posebno one osobe i mediji koji su navedeni u krivičnoj prijavi, nas interesuje ponašanje države i ono što će država, zapravo nadležne institucije preduzeti po našoj krivičnoj prijavi. Po tome ćemo moći, ja mislim dobrim dijelom, da sudimo i u kojem pravcu ide srpsko društvo”, dodao je Obradović.

Na pitanje novinara TV Pink zašto NUNS nije reagovao kada su, prema njegovim riječima, napadani novinari ovog medija i drugih koji su spomenuti u prijavi, Obradović je kazao da je “NUNS uvijek reagovao kada je smatralo da je shodno i da postoji osnov za reagovanje te da ne dijele novinare prema tome kojoj kući pripadaju, već se odnose u svakom pojedinačnom slučaju prema tome da li su prava novinara prekršena ili ne”.

Krivičnu prijavu su potpisali predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović, glumci Sergej i Branislav Trifunović, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, novinarke Tamara Skroza i Antonela Riha i direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.