Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinarima CIN-a, Pressa i RSE nagrade “Srđan Aleksić”

otac-heroja-srdjana-aleksica-biti-covjek-se-isplati-i-po-cijeni-koju-je-on-platio_1422346436

Novinarka RSE Maja Nikolić dobitnica je ovogodišnje nagrade “Srđan Aleksić”. Nagrada će joj biti uručena na međunarodni dan mira, 21. septembra, u Doboju.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost (PRO-Budućnost) koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se već petu godinu za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine, odlukom četveročlanog žirija, prva nagrada za profesionalno izvještavanje biće dodijeljena Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Druga nagrada je pripala novinaru dnevnog lista Press iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija Slobodna Evropa Maji Nikolić.

Maja Nikolić novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece.

Naša novinarka nagradu je dobila za video priču objavljenu u Liberty magazinu o mladoj Romkinji Bahrudini Ramić, koja je uz maminu podršku završila školu, upisala se na fakultet i danas pomaže mlađima da spoznaju da život na ulici nije jedina opcija i da imaju mogućnost izbora.
Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada stiglo je ukupuno 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare/ke i emisije za koje su ocijenili da promiču profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

Do sada je novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dobilo 19 novinara/ki ili medija iz BiH.