Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patriot

Novoproizvedeni košta milijardu dolara: Kakvo to moćno oružje Ukrajina dobija od SAD-a

Hladno i maglovito jutro u Sarajevu
20.12.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hladno i maglovito jutro u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ukrajinski lider kaže da je ovaj sistem hitno potreban njegovoj zemlji kako bi se odbranili od ruskih napada, prenosi Reuters

Uoči posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu administracija američkog predsjednika Joe Bidena saopštila je da će dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući i sistem protuzračne odbrane Patriot.

Ukrajinski lider kaže da je ovaj sistem hitno potreban njegovoj zemlji kako bi se odbranili od ruskih napada, prenosi Reuters.

Šta je Patriot?

Patriot, što je skraćenica za Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, je odbrambeni sistem zemlja-zrak kojeg je napravila kompanija Raytheon Technologies. Smatra se jednim od najnaprednijih sistema protuzračne odbrane u američkom arsenalu.

Patriot je prvi put korišten 1980-ih i može da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa. Svaka jedinica sastoji se od sistema za lansiranje postavljenog na kamion, osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljskog radara, kontrolne stanice i generatora.

Radar sistema ima domet od preko 150 kilometara rečeno je iz NATO-a 2015. godine.

Patriot je prvi put korišten u borbi tokom Zaljevskog rata 1991. godine s baterijama koje su štitile Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Izrael, a kasnije je korišten tokom američke invazije na Irak 2003. godine.

Patriot sistemi su raspoređeni širom svijeta, a imaju ih i Holandija, Njemačka, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Kuvajt, Tajvan, Grčka, Španija, Južna Koreja, UAE, Katar, Rumunija, Švedska, Poljska i Bahrein.

Koliko košta?

Novoproizvedeni Patriot košta više od milijardu dolara, s 400 miliona dolara za sistem i 690 miliona dolara za projektile u bateriji, podaci su Centra za strateške i međunarodne studije.

Koliko je Patriota u upotrebi?

Raytheon je izgradio više od 240 Patriot sistema i trenutno ih koristi 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Sistem je bio u velikoj potražnji na Bliskom istoku zbog prijetnje koju je Iran predstavljao regiji.

Prema Raytheonu, sistem je presreo više od 150 balističkih projektila u borbi od 2015. godine.

Kako bi mogao pomoći Ukrajini?

Ukrajina je rekla da joj je potrebno više sistema protuzračne odbrane za zaštitu od baražnih napada raketa i dronova ruskih snaga.

Do sada su Sjedinjene Države Ukrajini isporučile dva Nacionalna napredna raketna sistema zemlja-zrak (NASAMS).

Iako je Patriot sistem dizajniran za presretanje prijetnji poput aviona i balističkih projektila, on također može oboriti dronove “kamikaze” koje Rusija često šalje kako bi pogodili ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. Ali to bi bio iznimno skup način uništavanja dronova koji koštaju samo hiljade dolara.

Zvaničnici i stručnjaci rekli su da, iako će sistem Patriot vjerojatno spasiti živote od nadolazećih projektila, vjerojatno neće promijeniti putanju skoro deset mjeseci dugog sukoba budući da je to odbrambeni sistem.

Kada će Patriot stići u Ukrajinu?

Bit će potrebno nekoliko mjeseci prije nego što Ukrajina bude mogla rasporediti Patriot na ratišta.

Američki zvaničnici rekli su Reutersu da će sistem Patriot prvo stići u Njemačku, gdje će ukrajinska vojska naučiti kako da koristi sistem.

Obuka može trajati mjesecima, a svaki sistem zahtijeva desetine vojnika za rad. Associated Press kaže da svakom sistemu može trebati i do 90 vojnika da bi njime upravljali i održavali ga.

Ukrajina će tada morati odlučiti kako i gdje rasporediti sistem, a da ga ruske snage ne unište. Rusija je rekla da bi odbrambeni raketni sustav Patriot bio legitimna meta za ruske udare, prenosi RSE.