Globus

Indija

Novorođena djevojčica pronađena živa u plitkom grobu

14/10/2019

Pokušavamo pronaći roditelji djevojčice i vjerujemo da su oni dali svoj pristanak -

Novorođena djevojčica pronađena je zakopana živa na sjeveru Indije, saopćio je šef lokalne policije.

Šef policije Abhinandan Singh rekao je da je djevojčicu pronašao seljanin koji iskopavao grob za vlastitu kćerku koja je umrla samo nekoliko minuta nakon rođenja, piše BBC.

Djevojčica, koja je stavljena u zemljani ćup i zakopana na dubini od oko 90 centimetara odmah je prevezena u bolnicu, gdje se trenutno liječi.

Policija je pokrenula istragu o incidentu.

– Pokušavamo pronaći roditelji djevojčice i vjerujemo da su oni dali svoj pristanak – kazao je Singh novinarima u indijskoj državi Uttar Pradesh.

Prema riječima šefa policije, mještanin je djevojčicu pronašao slučajno dok je kopao grob za vlastitu kćerku.

– Dok su kopali grob za nju, na dubini od tri metra, lopata je udarila u zemljani ćup, koji je izvučen. U njemu je ležalo dijete. Policija je dijete odvela u gradsku bolnicu gdje se liječi – objasnio je Singh.

Omjer spolova u Indiji jedan je od najgorih na svijetu. Žene su često socijalno diskriminisane, a djevojčice se smatraju finansijskim teretom, posebno u siromašnim zajednicama.

Aktivisti kažu da je tradicionalna sklonost sinovima uzrokovala gubitak miliona ženske djece zbog čedomorstva tokom godina.

Iako je većina neželjenih djevojčica pobačena uz pomoć nelegalnih klinika za određivanje spola, nisu rijetki ni slučajevi ubijanja beba nakon rođenja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.