Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Diplomatija jedini način za rješavanje sukoba u Siriji

barack-obama432

Američki predsjednik Barack Obama poručio je danas da je diplomatija jedini način da se okončaju “brutalni petogodišnji sukobi u Siriji”.

– Nema konačne vojne pobjede, morat ćemo da nastavimo težak diplomatski rad u cilju zaustavljanja nasilja i dostavljanja pomoći onima kojima je to potrebno – rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, prenosi agencija AFP.

Američki državni tajnik John Kerry ranije danas je rekao da prekid vatre u Siriji “nije mrtav”, i pored nastavka borbi u toj zemlji.

– Prekid vatre nije mrtav – rekao je Kerry u kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka Međuarodne grupe s podršku Siriji, koji će se nastaviti u petak.

Izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura rekao je da još ima nade za novi prekid vatre, ali i da su se učesnici sastanka saglasili da je ugrožen.

Šef britanske diplomatije Boris Johnson izjavio je da je prevladalo raspoloženje da ne treba dići ruke.

Francuski ministar vanjskih poslova Jan-Marc Ayrault rekao je da je sastanak bio napet, ali da bi druge zemlje trebalo da pomognu da Moskva i Washington prevaziđu razlike.

– Bio je to dramatičan sastanak, raspoloženje je bilo teško. Ima li nade – još ne mogu da odgovorim, ali treba da učinimo sve što možemo – naveo je on.

Ayrault smatra da je američko-ruski pregovarački okvir dostigao svoje granice i kaže da Amerikanci i Rusi ne mogu sami.