Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Očuvat ćemo mir, RS neće nestati

vucic2223

“Republika Srpska neće nestati”, poručio je večeras srbijanski premijer Aleksandar Vučić iz New Yorka i dodao da je mir osnovni prioritet za Srbiju.

“Mi ćemo očuvati mir, mi poštujemo integritet BiH, ali sve što mogu da kažem to je da RS neće nestati. Moja poruka je, čini mi se, veoma jasna i vrlo snažna, a i u skladu je sa Daytonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Vučić novinarima u New Yorku, komentirajući izjavu umirovljeni generala Armije BiH Sefera Halilovića, javio je Tanjug.

Vučić je rekao da svi moraju razumjeti da će Srbija učiniti sve da do narušavanja mira ne dođe te naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

“Nama treba mir po svaku cijenu”, rekao je Vučić, dodajući da će večeras sa svojim timom razmotriti treba li zbog najnovijih poruka u regiji skrati svoj posjet SAD-u.

Istaknuo je da će Srbija dati sve od sebe da sačuva i obrani mir i punu stabilnost zapadnog Balkana, što je, po njegovim riječima, od najvećeg interesa za Srbiju.

Vučić je rekao da izjave poput Halilovićeve nisu dobre s bilo koje strane dolazile.