Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Nadam se da će se Trump znati suprotstaviti Rusiji

obama-merkel

Odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama je tokom posjete Berlinu u četvrtak izrazio nadu da će se novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, kako je rekao, suprotstaviti Rusiji ukoliko dođe do odstupanja od američkih vrijednosti i međunarodnog prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Obama je, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na konferenciji za medije u Berlinu izrazio nadu da će Trump zagovarati politiku koja štiti demokratske vrijednosti i poštivanje prava.

Priznao je kako između njegove zemlje i Rusije postoje, kako je rekao, značajne razlike u stavovima u vezi sa sukobima u Siriji i Ukrajini, dodajući da je veoma važno pronaći oblasti za saradnju s Moskvom.

Napomenuo je kako je “oprezno optimističan” u vezi sa svojim nasljednikom Trumpom, naglasivši kako je obnašanje predsjedničke funkcije vrlo odgovoran posao koji nosi mnogo problema.

Upozorio je Trumpa da, kako je kazao, “možda neće tamo biti zadugo” ako svoj posao ne shvati ozbiljno.

Prisutnim novinarima je istakao da je vrlo bitno da Trump ostane posvećen saradnji s NATO-om.

Potcrtao je da je vrlo važno da SAD i Njemačka nastave snažnu saradnju u cilju jačanja prosperiteta i sigurnosti.

“Ostajemo zajedno uz NATO i Njemačku s ciljem održavanja stabilnosti u Afganistanu”, kazao je Obama.

Na kraju je istakao da demokratija, kako je rekao, težak posao, podsjetivši kako 43 posto birača u SAD-u nije glasalo na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, te dodao da je za kvalitetnu i zdravu demokratiju potrebno da ljudi budu konstantno aktivni i informisani.

Poslije Njemačke, Obama putuje u Peru, gdje završava svoju posljednju međunarodnu predsjedničku turneju. Obama će biti na predsjedničkoj funkciji do 20. januara kada će biti inauguriran novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump.