Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama traži 1,9 milijardi dolara za borbu protiv virusa zika

zika virus

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa da osigura 1,9 milijardi dolara za borbu protiv širenja opakog virusa zika u SAD-u i zemljama Latinske Amerike, javlja Anadolu Agency (AA).

Obamino pismo sa zahtjevom za izdvajanje budžetskih sredstava za borbu protiv širenja virusa zika dostavljeno je predsjedavajućem Predstavničkog doma američkog Kongresa Paulu Ryanu.

obama

“Tražena sredstva će ojačati naš lokalni zdravstveni sistem u borbi protiv virusa zika, omogućiti odgovor na eventualnu epidemiju u našoj zemlji, ali i omogućiti potrebne mjere u suzbijanju virusa i u drugim zemljama”, navodi se u Obaminom pismu.

Virus zika evidentiran je u 44 zemlje od prošle godine, dok je epidemija zabilježena u 33 zemlje. Zaraza virusom dovodi se u vezu s mikrocefalijom kod beba. Opaki virus zika prvi put je otkriven 1947. godine kod majmuna nastanjenih u šumama Ugande. Pet godina kasnije zaraženi su i prvi ljudi.

Prva epidemija tog virusa registrirana je u maju prošle godine u Brazilu. Prenosnik zaraze komarac Aedes registriran je u svim zemljama Amerike, osim u Kanadi i Čileu. Prvi simptomi zaraze su povišena tjelesna temperatura, crvenilo u predjelu očiju, svrab i osip po tijelu, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima.