Obama: Omalovažavanje sporazuma stavlja SAD u sukob sa svjetskim silama

Obama

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama prokomentarisao je odluku aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, javlja Anadolu Agency (AA).

Obama je istakao da je Trumpova odluka o povlačenju pogrešna, posebno zato što Iran poštuje pomenuti nuklearni sporazum.

“Stalno omalovažavanje sporazuma koji je naša država potpisala rizikuje ugrožavanje kredibiliteta SAD-a i stavlja nas u sukob s vodećim svjetskim silama”, upozorio je Obama.

Naglasio je da će bez tog sporazuma SAD možda morati birati između Irana naoružanog nuklearnim oružjem i još jednog rata na Bliskom istoku.

“Sporazum s Iranom ostaje model onoga što diplomatija može postići, uključujući i pitanje Sjeverne Koreje”, kazao je Obama.

Inače, Obamina administracija prisustvovala je postizanju sporazuma 2015. godine kojim su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za obustavljanje razvoja nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump je jučer saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije Iranu koje su suspendovane 2015. godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.