Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Ovo nije rat između Amerike i islama

barack obama

“Nedavno ubistvo 14 osoba u Kaliforniji bio je teroristički napad dva napadača koji su pošli mračnom stazom radikalizacije” , izjavio je Barak Obama američki predsjednik.

Obraćajući se u udarnom televizijskom terminu, tek treći put za sedam godina koliko je predsjednik SAD-a, Obama je rekao da su terorističke prijetnje posljednjih godina dostigle novu fazu. Obama je obećao je da će ektremisti Islamske države biti uništeni.

“Ne smijemo se okretati jedni protiv drugih dozvoljajući da ova borba bude okarakterisana kao rat između Amerike i islama. Upravo je to ono što grupe poput ISIL-a žele. Oni ne govore u ime Islama, to su razbojnici i ubice koji predstavljaju dio kulta smrti. Računaju na male frakcije muslimana kojih je više od milijardu širom svijeta. Uključujući i milione patriotski raspoloženih muslimana u SAD-u koji odbacuju njihovu ideologiju punu mržnje”, poručio je Obama.

Obama je trinaestrominutni govor održao nekoliko dana pošto je jedan bračni par u napadu na socijalnu ustanovu u mjestu San Bernardino u Kaliforniji ubio 14 i ranio 21 osobu.

Američki predsjednik je u obraćanju pozvao muslimanske zajednice širom svijeta da odbace radikalizam, ideologiju ekstremista Islamske države i da se pridruže borbi protiv terorizma.

“Moramo angažovati muslimanske zajednice za naše najvažnije saveznike. Umjesto da ih odgurujemo sumnjom i mržnjom. To ne znači negiranje činjenice da se ektremistička ideologija proširila nekim društvima. To je ozbiljan problem sa kojim se muslimani moraju suočiti bez izuzetka. Njihovi lideri u SAD-ću i širom svijeta moraju se glasno suprotstaviti ne samo protiv nasilnih činova, već i interpretatcija islama koje su nespojive sa vrijednostima vjerske tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva”, rekao je Obama.

U svom govoru Obama je javnost podsjetio i na značaj koji za američko društvo imaju građani muslimanske vjeroispovjesti.

“Naša odgovornost je da odbacimo tumačenja po kojima bi američke muslimane na neki način trebalo tretirati drugačije. Jer kada krenemo tim putem – izgubit ćemo. To bi bila izdaja naših vrijednosti koja bi koristila grupama poput ISIL-a. Američki muslimani su naši prijatelji, susjedi, kolege, sportske zvijezde i na koncu žene i muškarci u uniformama spremni da poginu za bezbjednost zemlje. To ne smijemo da zaboravimo”, bila je još jedna od poruka Baraka Obame koji se javnosti obratio povodom sve učestalijih slučajeva diskriminacije muslimana u SAD-u.

Podsjetimo, događaj koji je inicirao obraćanje predsjednika Sjedinjenih Država je napad koji je u Kaliforniji izveo jedan par, usmrtivši tom prilikom 14 ljudi.

Sajed Rizvan Faruk (28) i njegova žena Tašfin Malik (29) otvorili su vatru na posjetioce božićne zabave, a potom su oboje ubijeni u policijskoj akciji. Napadači su, prema navodima policije, koristili pištolje i poluautomatsko oružje legalno kupljeno u SAD-u.

U njihovom domu policija je kasnije pronašla bombe, oružje i veliku količinu municije. Ovo je najsmrtonosniji oružani napad u SAD od pucnjave u Konektikatu 2012, kada je ubijeno 26 osoba.

Istražni organi tvrde da za sada nema indicija da je kalifornijski napad izvela “organizovana grupa ili teroristička ćelija”.