Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Pokušaj državnog udara nije narušio tursko-američke sigurnosne veze

erdogan-obama-gorusmesi-sona-erdi3dd652f78b9f9d5b953e

Nedavni neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj nije narušio sigurnosne veze Ankare i Washingtona, kazao je predsjednik SAD-a Barack Obama uoči dolalaska u Kinu gdje se 4. i 5. septembra održava samit G20, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Turska nastavlja biti snažan NATO saveznik. Sarađuju s nama i važan su partner za cijeli niz pitanja u regiji”, rekao je Obama u eksluzivnom intevrjuu za CNN koji će biti objavljen u nedjelju.

Obama će se sastati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na Samitu G20 u Hangzhou, u Kini, a očekuje se da će razgovarati i o pokušaju državnog udara, koji je 15. jula izvela teroristička organizacija FETO.

Upitan da li je zabrinut za stabilnost Turske, Obama je kazao da je ta zemlja prošla “kroz političke i civilne potrese” i da će se sama morati “obnoviti”.

“Moraće se obnoviti i kako to učine će biti važno, a ono što želimo učiniti je ukazati im da mi podržavamo turski narod”, kazao je američki predsjednik.

Neuspjeli pokušaj državnog udara uzrokovao je napotost između SAD-a i Turske, budući da vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen boravi u saveznoj američkoj državi Pensilvaniji. Turski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog nespremnosti Washingtona da izruče vođu terorističke organizacije Fetullahci (FETO).