Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Filipina proglasio “stanje bezakonja” u državi

Rodrigo Duterte

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je danas “stanje bezakonja” u čitavoj državi, nakon što je u njegovom rodnom gradu Davao islamska ekstremistička grupa Abu Sajaf izvršila bombaški napad u kojem je poginulo 14, a povrijeđeno oko 70 ljudi.

Duterte, koji je kasno sinoć posjetio lokaciju napada u centru Davaoa, izjavio je da proglašenje “stanja bezakonja” ne znači da se uvodi vanredno stanje, prenijela je agencija AP.

To će, međutim, omogućiti raspoređivanje vojske u urbane centre radi podrške policiji u uspostavljanju kontrolnih tačaka i pojačanja broja patrola, naveo je predsjednik Filipina.

Portparol Abu Sajafa Abu Rami je izjavio da ta grupa preuzima odgovornost za bombaški napad u blizini Univerziteta Ateneo de Davao, koji vode jezuiti, kao i jednog hotela s pet zvjezdica, ali Duterte navodi da istražni organi još nisu odbacili ni druge mogućnosti, uključujući da su eksplozivnu napravu detonirale narkogrupe, protiv kojih je predsjednik nedavno pokrenuo rat.

– Ovo su vanredna vremena, a imam ovlašćenja da naredim sigurnosnim snagama ove zemlje da vrši racije – rekao je Duterte novinarima i pozvao građane da sarađuju i budu na oprezu.

– Pokušavamo da izađemo nakraj s krizom. U ovoj zemlji postoji kriza u vezi s drogom, ubistvima i čitavom atmosferom bezakonja i nasilja- naveo je Duterte, koji je prije izbora za predsjednika Filipina u junu bio godinama gradonačelnik Davaoa.