Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama u Africi upoznao “Lucy”, najstarijeg ljudskog pretka

obama

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u posjet Africi dijelom i stoga da se dodatno poveže s kontinentom svojih predaka.

U ponedjeljak je pak imao prilike susresti se sa svojim davnim pretkom, ujedno i pretkom cijele ljudske vrste, “upoznavši” Lucy, 3,2 miliona godina star kostur hominida, zoološke porodice iz reda Primata, u koju se uz niz izumrlih vrsta ubraja i današnji čovjek (Homo sapiens).

“To je izvanredno”, kazao je američki predsjednik razgledajući kostur kojega su specijalno zbog njega donijeli iz muzeja u nacionalnu palatu u Adis Abebi, gdje je Obama prisustvovao službenoj večeri.

Američki predsjednik nalazi se na afričkojm turneji koja je obuhvatila dvije zemlje, Keniju, zemlju njegova oca, te Etiopiju, sjedište Afričke unije.

Po riječima znanstvenika uključenih u organizaciju ovog “susreta”, vrijedan kostur u tajnosti je i pod najvećim mjerama sigurnosti dopremljen ih muzeja. Obama je bio pozvan taknuti jednu od kostiju, što je obično dopušteno samo naučnicima .

“Pozdravljamo Etiopiju kao kolijevku ljudske vrste. Zapravo sam upravo upoznao Lucy, našeg najstarijeg pretka”, kazao je Obama nešto kasnije okupljenima na službenoj večeri.

“Kada vidite našeg pretka…podsjetimo se da su Etiopljani, Amerikanci, ljudi cijelog svijeta dio jedne te iste ljudske porodice, isti lanac”, kazao je Obama, čije su riječi popraćene pljeskom.

Sve nije moglo proći bez barem blagog uplitanja politike pa se tako jedan od naučnika koji su Obami pokazivali skeletne ostatke osvrnuo na bogatog biznismena i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je dugo tvrdio kako predsjednika Obama nije rođen u Americi.

“Ovo pokazuje da je svaka pojedina osoba, 7 milijardi ljudi, uključujući Donalda Trumpa, proizišla iz istog lanca”, kazao je etiopski naučnika Zeresenay Alemsege podsjećajući na Lucyino mjesto u evoluciji ljudske vrste.