Obama u Atini obišao Akropolj i prošetao Partenonom

obama

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je obišao najčuveniji grčki spomenik, kompleks Akropolj, i trebao bi održati govor grčkom narodu tokom dana dok okončava posjetu prvoj stanici svoje finalne vanjskopolitičke turneje u svojstvu predsjednika i krene iz Grčke u Njemačku.

Obama je ušao u kompleksa kroz Propylaeu, monumentalnu kapiju koja služi kao ulaz u lokaciju, i prošetao je hramom Partenonom, koji je posvećen božici Atini, koja je smatrana patronom grčke prijestolnice.

Partenon, antički hram izgrađen u petom stoljeću prije Krista, danima je okružen skelama zbog radova na njegovom održavanju. Kompletna destinacija bila je zatvorena za javnost na dan Obamine posjete, koja je obavljena uz ogromne mjere sigurnosti u okviru kojih su također zabranjene demonstracije u dijelovima Atine i zatvorene su ceste i stanice metroa.

Grčka vlada pozdravila je Obaminu posjetu – prvu zvaničnu posjetu aktuelnog američkog predsjednika od posjete iz 1999. godine Billa Clintona – kao čin od ogromnog značaja. Ona je podgrijala nadanja da bi zemlja pogođena finansijskom katastrofom mogla privoljeti neke od nevoljnih kreditora na ublažavanje duga, kao i privoljeti ostale evropske zemlje da daju svoj udio u ublažavanju evropske izbjegličke krize, prenosi AP.