Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama u Orlandu: Napade organizovali poremećeni vukovi samotnjaci

obama

Američki predsjednik Barack Obama poručio je tokom posjete Orlandu, na sastanku s preživjelima i porodicama žrtava nedavnog napada u tom američkom gradu, da su oni “dio američke porodice”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Porodice žrtava masakra u Orlandu mogle su biti porodice bilo koga od nas. Bol porodica se sigurno ne može opisati”, kazao je Obama.

Istakao je da će vojska učiniti više na prevenciji terorističkih napada poput nedavnih napada u Orlandu, San Bernardinu i Kaliforniji, naglasivši da je potrebno uraditi više.

Dodao je da akcija protiv ISIS-a nije dovoljna da bi se spriječili teroristički napadi, kako je rekao, “vukova samotnjaka”.

“Bit će potrebno još nešto osim naše vojske u ovoj borbi”, istakao je Obama.

Naglasio je da napade nisu organizovale sofisticirane terorističke ćelije već, kako je kazao, poremećeni i nestabilni pojedinci.

Još jednom se založio za zabranu slobodne prodaje oružja u SAD-u, navodeći da je napad izvršio pojedinac koji je posjedovao smrtonosno oružje.

Sastanku Obame s preživjelima prisustvovao je i potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Podsjećamo, u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi, američki državljanin porijeklom iz Afganistana, Omar Mateen (29), izveo je krvavi oružani napad u kojem je ubio 49, a ranio 53 osobe, a potom je i on ubijen u razmjeni vatre s policijom.