Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši predsjednici

Obama: Veliki trenutak sramote za Ameriku; Bush: Zgrožen sam ponašanjem nekih političkih vođa

Obama je izjavio da će historija pamtiti jučerašnje nasilje u Kapitolu, koje je potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za američku naciju

Bivši američki predsjednik Barack Obama smatra da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

Obama je izjavio da će historija pamtiti jučerašnje nasilje u Kapitolu, koje je potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za američku naciju.

-Već dva mjeseca politička stranka i prateći medijski sistem prečesto nisu voljni reći svojim sljedbenicima istinu – da ovo nisu bili posebno neizvjesni izbori i da će izabrani predsjednik Biden biti inauguriran 20. januara. Takav narativ i spinovi su ih udaljili od stvarnosti, a građeni su na godinama ogorčenja. Sada vidimo posljedice, u nasillju – naveo je on, prenose agencije.

Obama je također kazao da republikanski lideri imaju jasan izbor u oskrnavljenoj demokratiji – mogu nastaviti ovim putem i nastaviti potpirivati ​​bijesne požare, ili mogu odabrati stvarnost i poduzeti prve korake ka gašenju plamena.

-Oni mogu izabrati Ameriku – poručio je Obama.

Prije njega se oglasio i drugi bivši predsjednik, George W. Bush, koji je upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvao “mučnim” činom koji “slama srce”.

– To je mučan i srceparajući prizor. Tako se prepisuju rezultati izbora u banana republici, a ne našoj demokratskoj republici. Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih vođa od izbora i njihovim načinom nepoštovanja institucija, tradicije i naše policije – dodao je Bush.

Kako je naveo, nasilni upad u Capitol Hill i ometanje Ustavom određenih sastanaka Kongresa poduzeli u ljudi čije su strasti rasplamsale neistine i lažne nade.

– Pobuna bi mogla naštetiti našoj naciji i ugledu. U Sjedinjenim Američkim Državama temeljna je odgovornost svakog domoljubnog građanina da podrži vladavinu zakona – kazao je Bush.

Obraćajući se onima koji su razočarani rezultatima izbora kazao je da je SAD mnogo važnija nego trenutna politika te je pozvao da se službenicima koje je narod izabrao omogući ispunjavanje njihove dužnosti i zastupanja mira i sigurnosti.