Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haos u washingtonu

Četvero mrtvih u upadu Trumpovih pristalica u Kongres

U napadu na Kongres ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca. Dvoje su završili u bolnici, jedan s teškim ozljedama nakon što ga je rulja povukla u masu, a drugi zbog ozljede nanijete bačenim predmetom

Sinoć su stotine Trumpovih pristaša upali u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je washingtonska policija.

Na press konferenciji koji su održali gradonačelnica Washingtona i načelnik policije Robert Contee objavljeno je više detalja o četvero preminulih prilikom sinoćnjeg upada Trumpove rulje u zgradu Kongresa. Rekli su da je žena koja je ustrijeljena bila skupine prosvjednika koji su na silu pokušali ući u prostoriju u kojoj se održavala sjednica. Dočekali su ih naoružani policajci u civilu, pri čemu je jedan otvorio vatru.

Žena je prebačena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom. Njezin identitet nisu otkrili dok ne obavijeste rodbinu. Što se tiče još troje koji su preminuli, dvoje su odrasli muškarci, a jedna odrasla žena. Sva tri smrtna slučaja dogodila su se uslijed još uvijek nepoznatih hitnih medicinskih stanja.

U napadu na Kongres ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca. Dvoje su završili u bolnici, jedan s teškim ozljedama nakon što ga je rulja povukla u masu, a drugi zbog ozljede nanijete bačenim predmetom.

Nakon četverosatne opsade zgrade Kongresa, zakonodavci su se ponovo okupili kako bi nastavili s verifikacijom pobjede Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Washington je i dalje pod policijskim satom, a zgrada Kapitola i okolne ulice okružene je pripadnicima interventne policije.

Facebook i Twitter obrisali su više objava Donalda Trumpa u kojima je, nakon što su njegove pristaše upale u Kongres, ponovio neutemeljene tvrdnje o “ukradenim izborima”, rulju nazvao “velikim patriotima” te napisao kako ih “voli”.

Uz to, Twitter je zabranio tvitanje Trumpu na 12 sati i objavio kako je moguće da mu trajno zabrane tvitanje ako nastavi s poticanjem na nasilje.

“Ovo što smo vidjeli danas je bolan podsjetnik da je demokracija krhka. Njezino očuvanje zahtijeva ljude dobre volje, lidere koji imaju hrabrosti i koji nisu posvećeni osvajaju moći i osobnim interesima po svaku cijenu, nego općem dobru”, napisao je na Twitteru izabrani američki predsjednik Joe Biden.

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence.

“Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom”, poručio je Pence.