Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki mediji

Razmatra se primjena 25. amandmana: Donald Trump bi mogao biti smijenjen!

CBS News javlja da članovi Trumpovog kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana na američki Ustav kojim je regulirano “uklanjanje” aktuelnog predsjednika SAD-a s funkcije

Demokratski kongresmen Ted Lieu iz Kalifornije pozvao je u srijedu američkog potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman Ustava za smjenu predsjednika Donalda Trumpa s funkcije u jeku protesta u Washingtonu.

“Dragi potpredsjedniče Mike Pence: ‘Morate pokrenuti 25. amandman’. Zaista Donald Trump je odvojen od stvarnosti“, napisao je Lieu na Twitteru.

Njegov poziv uslijedio je u jeku nasilja u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su Trumpove pristalice upali u zgradu Kapitola.

Prema amandmanu, u slučaju smjene predsjednika s funkcije ili njegove smrti ili ostavke, potpredsjednik postaje predsjednik.

Predsjednik se može smijeniti ukoliko potpredsjednik i većina Kabineta utvrdi da on ili ona “nije u stanju izvršavati ovlasti i dužnosti“.

CBS News javlja da članovi Trumpovog kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana na američki Ustav kojim je regulirano “uklanjanje” aktuelnog predsjednika SAD-a s funkcije.

– Članovi Trumpova kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana da smijene predsjednika Trumpa. Zasad nisu ništa formalno prezentirali potpredsjedniku Penceu, ali u toku je rasprava o toj mogućnosti, izvijestila je reporterka Margaret Brennan.

Da se razmatra primjena 25. amandmana, javlja i CNN koji navodi da su četiri visokopozicionirana republikanca zatražila takvu opciju, a dva druga smatraju da Trumpa treba opozvati ubrzanim ‘impeachmentom’.

– Moramo ga ukloniti, jasan je bio jedan od njih.

U slučaju ‘impeachmenta’, Trumpu bi doživotno bilo onemogućeno kandidiranje za bilo koju javnu dužnost, što bi osujetilo njegove navodne planove da se za četiri godine pokuša vratiti u Bijelu kuću. U slučaju primjene 25. amandmana, procedura za početak nalaže pristanak većine članova Trumpovog kabineta.

Do upada u Kapitol došlo je kada su u srijedu zastupnici u oba doma Kongresa trebali sazvati zajedničku sjednicu, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik SAD-a.

Nekoliko hiljada ljudi koji su nakon mitinga ispred Bijele kuće krenuli prema američkom Kongresu, probili su barikade i pokušali ući u zgradu.

Nedugo nakon sukoba s policijom, grupa demonstranata je ušla u Senat. Obustavljena je rasprava o Elektorskom koledžu, a potpredsjednik države Pence i zastupnici Kongresa su evakuisani.

Na ulice Washingtona je izašla Nacionalna garda, a gradonačelnica je proglasila policijski sat od 18 sati.