Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Zajedno sa Turskom i Jordanom pokušavamo smanjiti prostor djelovanja ISIS-a

obama1346

Američki predsjednik Barack Obama je u intervju za BBC kazao da je potrebno obratiti pažnju na dešavanja iz prošlosti u Siriji kako bi se dobila bitka protiv terorističke organizacije ISIS, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Zajedno sa Turcima, Jordancima i drugima, ne samo da pokušavamo da smanjimo prostor na kojem djeluje ISIS nego istovremeno radimo na tome da izgradimo potrebno okruženje kako bi se zaustavio prelazak stranih ratnika preko granice u Siriju”, rekao je Obama.

Istakao je da je britanska vlada vrlo važan saveznik SAD-a ne samo u borbi protiv ISIS-a nego i u svim sigurosnim pitanjima s kojima se dvije zemlje suočavaju.

“Želim čestitati Davidu Cameronu što je zadržao izdatke za budžet za odbranu jer mi nemamo važnijeg saveznika od Velike Britanije”, kazao je američki predsjednik.

Napomenuo je također kako su sporazumom o iranskom nuklearnom programu “zatvoreni putevi Teheranu da razvije nuklearno oružje.”

Na kraju je kazao kako bi Evropska unija (EU), u kojoj bi bila i Velika Britanija, djelovala mnogo sigurnije.

“Želimo da Velika Britanija i dalje nastavi sa širenjem utjecaja u svijetu. Vjerujemo da su vrijednosti koje dijelimo ispravne”, naglasio je Obama.