Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

japan

Obilne kiše odnijele šest života: Sela potpuno odsječena, traga se za nestalima

japan poplave
Foto: Screenshot/Twitter

Velika količina padavina do ponedjeljka je bacila rekordne količine kiše u nekim dijelovima područja Kjušu, uzrokujući izlivanje rijeka i urušavanje natopljene zemlje u klizištima

Strahuje se da je šest osoba poginulo u obilnim kišama koje su ove sedmice pogodile jugozapad Japana, saopćila je u utorak vlada te zemlje, dok su operacije potrage i spašavanja nastavljene na terenu.

Velika količina padavina do ponedjeljka je bacila rekordne količine kiše u nekim dijelovima područja Kjušu, uzrokujući izlivanje rijeka i urušavanje natopljene zemlje u klizištima.

Potvrđeno je da su najmanje tri osobe poginule, rekao je portparol vlade Hirokazu Matsuno novinarima u utorak, dodajući da zvaničnici istražuju da li su još tri smrtna slučaja povezane s katastrofom.

Tri osobe se vode kao nestale, a dvije su lakše povrijeđene, dodao je on.

Neke udaljene zajednice i dalje su praktično odsječene poplavama i drugim štetama, ali je sigurnost stanovnika tamo potvrđena.

Saobraćaj je i dalje u poremećen sa prekidima u željezničkom saobraćaju i blokiranim autoputevima, a 1.400 kuća je bez struje.