Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samit u vilniusu

“Ovo je historijski dan”: Novi zamah za NATO nakon važne odluke Turske

NATO švedska turska
Foto: NATO

Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana značajan je korak ka članstvu Švedske i ublažit će tenzije u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije

Samit NATO-a počet će u utorak novim zamahom nakon što je Turska povukla svoje prigovore na pridruživanje Švedske alijansi, što je korak ka jedinstvu koje su zapadni lideri željni demonstrirali suočeni s invazijom Rusije na Ukrajinu, javlja AP.

Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana značajan je korak ka članstvu Švedske i ublažit će tenzije u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.

Pobjeda i za Bidena

– Ovo je historijski dan – rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kasno u ponedjeljak kada je najavio sporazum nakon nekoliko dana intenzivnih sastanaka.

Kao dio sporazuma, Erdogan je rekao da će tražiti od turskog parlamenta da odobri ulazak Švedske u NATO. Očekuje se da će mađarski premijer Viktor Orban poduzeti sličan korak.

Ishod je pobjeda i za američkog predsjednika Joea Bidena, koji je ekspanziju NATO-a promicao kao primjer kako se ruska invazija na Ukrajinu osvetila Moskvi. Finska je već postala 31. članica alijanse, a Švedska je na putu da postane 32. članica.

Biden je stigao u Vilnius u ponedjeljak navečer, a trebao bi se sastati s Erdoganom u utorak navečer.

Erdoganovi zahtjevi

Nejasno je kako će se riješiti neki drugi Erdoganovi zahtjevi. Tražio je napredne američke borbene avione i put ka članstvu u Evropskoj uniji. Bijela kuća je izrazila podršku i jednom i drugom, ali je javno insistirala da pitanja nisu vezana za članstvo Švedske u NATO-u.

Biden je u saopćenju zahvalio Erdoganu što se obavezao da će proslijediti protokol o prijemu Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na “brzu ratifikaciju”.

– Spreman sam da radim sa predsjednikom Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanja u euroatlantskom području – dodao je Biden.