Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo

Obilne padavine izazvale poplave u više opština

On je objavio i mjesta u kojima su zabilježene poplave, prema podacima operativnih centara

Premijer Kosova na dužnosti Avdullah Hoti reagovao je povodom poplava u nekoliko opština do kojih je došlo usljed obilnih kiša i snježnih padavina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hoti je na svom Facebook profilu napisao da Centar za situacije nadgleda razvoj događaja izazvanih obilnim padavinama, u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za vanredne situacije, lokalnim štabom i svim ostalim nadležnim institucijama.

“U zavisnosti od situacije, možda će biti potrebno angažovanje Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbjednosnih snaga”, naveo je Hoti.

On je objavio i mjesta u kojima su zabilježene poplave, prema podacima operativnih centara.

U opštini Glogovac voda je prodrla kroz dvorišta kuća u Pokleku, Krajkovu, Trsteniku, Štrumbulovu, Komoranu, kao i u centru grada. U opštini Prizren bilo je poplava u nekim podrumima kuća u naselju Arbana.

U opštini Mališevo neki putevi su blokirani, nivo rijeke Miruša je povećan, a putevi koji vode ka selima Banja, Marali i Madžare su poplavljeni. Ekipe za reagovanje su na licu mjesta. U opštini Orahovac poplavljeno je nekoliko puteva u donjem gradu i u selima Gedž i Kramovik.

U opštini Peć ima poteškoća na graničnom prelazu Kula i na putnom pravcu Peć – Rugova, dok na putu do sela Kućište ima velikih poteškoća za prolazak. U opštini Klina zbog kiše je nivo rijeka počeo naglo da se povećava, u nekim selima poljoprivredno zemljište je počelo da se poplavljuje, a u selu Ozdrim dvije porodice su ugrožene.

U opštini Đakovica bilo je nekih prepreka na gradskim ulicama od poplava. U opštini Junik došlo je do blokade puteva na tri lokacije u selu Đočaj kao posledica odrona. U regionu Peći zabilježen je veliki broj kvarova na elektroenergetskoj mreži. Timovi intervenišu u skladu sa potrebama i mogućnostima.

“Građani su pozvani da ograniče kretanje putevima zbog poplava na pojedinim putnim pravcima, kao i klizišta na nekim lokacijama”, naveo je Hoti.

Iz Hidrometerološkog instituta Kosova, takođe je saopšteno da je kiša koja neprekidno pada duže od 48 sati, i to na cijeloj teritoriji zemlje, uzrokovala poplave u nekim opštinama.

Kako je saopšteno padavine su posebno izražene u zapadnom dijelu zemlje, gdje je u prosjeku palo oko 75,6 mm po metru kvadratnom kiše, što za rezultat ima porast nivoa vode u rijekama iznad njihove nosivosti. Otapanje snijega u najvišim planinskim predjelima, takođe, je doprinijelo takvoj situaciji.

Najteža situacija je, prema podacima HMI-a u opštinama Đakovica i Junik, kao i u Dečanu, Orahovcu, Mališevu, Suvoj Reci i Peći.