Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objašnjen kontraverzni snimak na kojem migranti odbijaju pomoć u Makedoniji

Untitled

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se vidi kako izbjeglice iz Sirije odbijaju pomoć makedonskih snaga sigurnosti?!

Video snimak je objavio makedonski portal a1, a s You Tube-a su ju, na svojoj Facebook stranici, objavili i američki bikeri. American Bikers United Against Jihad – ABUAJ su pozvali da se video, koji traje nešto manje od minutu i pol, što više dijeli da bi, kako stoji u objavi, “ljudi postali svjesni muslimanskih osvajača”.

Ispod videa je i kratak tekst u kom se navodi: “Muslimani na makedonskoj granici odbijaju pakete Crvenog križa jer je na kutijama logo crvenog križa (simbol kršćanstva prema muslimanskom vjerovanju). To je još jedan dokaz da to nisu “tražitelji azila”, nego “organizirana muslimanska invazija na Europu.”

Špekulacije je pokrenula objava jednog videa koji je snimljen na ilegalnom prijelazu, tokom drugog dana blokade granice. Imigranti su tada odbili pomoć

Međutim, ove špekulacije, koje su “uznemirile duhove” naravno da nisu tačne. Makedonski analitičar i stručnjaka za sigurnost Jordan Tasev za index.hr je pojasnio pozadinu cijelog slučaja:

“Špekulacije koje su se pojavile u nekim medijima o razlogu zašto su izbjeglice odbijale pomoć od makedonskog Crvenog križa potpuno su nevjerojatne i neistinite.

Sve te špekulacije je pokrenula objava jednog videa koji je snimljen na ilegalnom prijelazu, tokom drugog dana blokade granice. Imigranti su tada odbili pomoć, no samo zato što su pokušavali što prije proći kroz Makedoniju.

To potvrđuju i kasniji događaji kada su izbjeglice stigle na željezničku stanicu u Gevgeliji gdje su primili tu istu pomoć od radnika iz Ministarstva zdravlja, Crvenog križa i nekoliko drugih nevladinih organizacija”, pojasnio je analitičar Jordan Tasev.