Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dnjepr

Objavljen identitet gardiste koji je jutros u Ukrajini ubio petoro ljudi

rjabcuk (1)

Napadač je otvorio vatru iz kalašnjikova, a nakon incidenta je pobjegao. Policija ga je ubrzo uhapsila

U tvornici oružja u središnjoj Ukrajini pripadnik ukrajinske Nacionalne garde ubio je petero ljudi, a petero ranio iz još nepoznatog razloga.

Napad se dogodio u Dnjepru, u četvrtak u ranim jutarnjim satima, u tvornici raketnih motora Pivdenmaš tokom izdavanja oružja stražarima, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Napadač je otvorio vatru iz kalašnjikova, a nakon incidenta je pobjegao. Policija ga je ubrzo uhapsila.

Napadač Artem Rjabčuk (21) je iz grada Izmaila u Odesi.

“Artem Rjabčuk je upravo priveden od strane policajaca u Dnjepropetrovskoj regiji. On će snositi najstrožu odgovornost predviđenu zakonom. Hvala svim policajcima koji su pošteno radili svoj posao”, rekao je šef Ministarstva unutarnjih poslova Denis Monastyrsky.

Biće istraženo je li bio izložen pritisku kolega, ali i kako je prošao preglede na temelju kojih je dobio dozvole korištenja oružja.

“U svakom slučaju, čeka ga najgora moguća kazna za masovno ubistvo”.

Rjabčuk je ubio četiri vojnika i radnicu u tvornici. Među petero ranjenih još je jedna žena, vojnikinja. Nadležni su objavili da se dvoje od troje ranjenih nalazi u teškom stanju.

Motivi napada još nisu poznati.

Napad se dogodio usljed velikih napetosti između Rusije i Ukrajine, zbog kojih svijet strahuje od većeg sukoba. Hiljade ruskih vojnika nalaze se blizu ukrajinske granice, a sa zapada stižu upozorenja o mogućim sankcijama.