IIF

Objavljen izvještaj o uticaju sankcija na Rusiju: “Poništeno 15 godina ekonomskog rasta”

putin ss twitter

Finansijske sankcije – posebno smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjski dug – rast cijena i odlazak stranih kompanija iz zemlje usporavaju inostranu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede”. Autori izvještaja ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina ekonomskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne financije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, posebno u energetskom sektoru, s druge strane. Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na press konferenciji.

IIF u svom zadnjem izvještaju predviđa da će ruska privreda pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

Finansijske sankcije – posebno smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjski dug – rast cijena i odlazak stranih kompanija iz zemlje usporavaju inostranu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede”. Autori izvještaja ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”.

Elina Ribakova rekla je da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi “raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Europom”.

Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome šta vlade žele postići. “Ako se želi naškoditi ekonomiji (…), sankcije će sigurno imati učinka” i on će se povećavati, rekao je novinarima.

No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.