Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristički napad

Objavljen snimak hapšenja osumnjičenih za napade u Beču (VIDEO)

haspenje

Specijalna jedinica Kobre izašla je s punim kapacitetima na ulice u potrazi za svim napadačima. Jedinice su raspoređene u Beču, Grazu i Linzu

Austrijski mediji javili su da se večeras dogodio teroristički napad u blizini sinagoge u prvom distriktu Beča.

Prema prvim informacijama, više napadača napalo je sinagogu. Međutim, mediji navode da su pucali i na restorane u neposrednoj blizini sinagoge te da je zabilježena i eksplozija.

U ovom trenutku nema službene potvrde o tome što je bila meta napada.

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko veoma uznemirujućih snimaka napada.

Pojavile su se i snimke kako policija hapsi osumnjičene. Na jednom od snimaka vidi se i kako je policija okružila i uhapsila nekoliko osoba.

Na drugoj snimci se vidi kako policija s motociklima juri muškarca ili više njih. Jednog od njih su uspjeli zaustaviti tako što ga je jedan policijac udario s motociklom…

Kako javlja Kurier, specijalna jedinica Kobre izašla je s punim kapacitetima na ulice u potrazi za svim napadačima. Jedinice su raspoređene u Beču, Grazu i Linzu.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je kako je riječ o terorističkom napadu. On pretpostavlja kako je bilo više napadača, da ima ranjenih, a vjerojatno i mrtvih. Napadači su koristili automatsko oružje, piše Der Standard.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da je jedan od od napadača mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu, dok neki mediji javljaju da je uhapšem. Potvrdili su i da je ranjen policajac, međutim više od toga nisu željeli navesti.

Prema pisanju portala Kurier, trenutno je sedmero mrtvih, uključujući jednog policajca i četvero teško ranjenih. U ovom trenutku još nema službeno potvrde.