Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadna obala

Objavljen snimak: Prerušeni izraelski komandosi upali u bolnicu i ubili tri mladića

komandosi izrael
Foto: Screenshot/X

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su “gnusna” ubistva u bolnici “zločin protiv čovječnosti”

Izraelski tajni agenti, od kojih su neki bili prerušeni u medicinsko osoblje, upali su u utorak u bolnicu na Zapadnoj obali i ubili trojicu muškaraca.

Izraelska vojska je saopćila da su njene snage ušle u bolnicu Ibn Sina, veliku zdravstvenu ustanovu koja opslužuje grad Jenin i izbjeglički kamp koji se nalazi u blizini, i ubili tri muškarca tvrdeći da su bili članovi “terorističke ćelije Hamasa” koja je planirala izvesti teroristički napad.

Objavljujući da su izraelske snage ubile tri osobe unutar bolnice, palestinsko ministarstvo zdravstva naglasilo je da zdravstvene ustanove imaju posebnu zaštitu prema međunarodnom pravu, navodi AFP.

– Ministar zdravstva hitno poziva Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda, međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava da prekinu svakodnevne zločine koje Izrael čini protiv naših ljudi i zdravstvenih centara – navodi se saopćenju ministarstva.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su “gnusna” ubistva u bolnici “zločin protiv čovječnosti”, u izjavi na platformi X.