Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen video vatrenog slijetanja aviona u Dubaiju: Svi su počeli vrištati

avion dubai

Sve je izgledalo normalno kada se 300 putnika u 10:19 sati ukrcalo u avion Emiratesa koji je poletio iznad Perzijskog zaljeva, iz Thiruvananthapurama u Indiji preko Omana prema Dubaiju. No, kada su udarili o pistu u Dubaiju, znali su da nešto ne štima, piše AP.

– Nismo čuli nikakvu službenu objavu, no buka je bila velika – opisao je Shadi Kochuktty, putnik iz Indije.

Vatra je zahvatila prednji dio trupa, crni dim je ubrzo ispunio kabinu, a ljudi su počeli vrištati i tražiti izlaz. Stjuardese su iskočile iz svojih sjedišta kad se avion zaustavio i pohitale otvoriti vrata i aktivirati tobogan.

Kontrolorka leta odmah je na mjesto nesreće poslala vatrogasce koji su uspješno obuzdavali vatru, sve dok u jednom trenutku nije došlo do eksplozije pri čemu je poginuo jedan vatrogasac. Vatrogasci su na kraju izgubili bitku s vatrom koja je progutala cijeli gornji dio trupa.

U avionu koji je oko 13 sati prisilno sletio u Međunarodnu zračnu luku u Dubaiju i pritom se zapalio nalazio se i jedan državljanin BiH.

On i još 274 putnika te 18 članova posade bili su odmah evakuirani pri slijetanju, a Emirates je objavio da ni jedan putnik ili član posade nije ozlijeđen te da su svi zbrinuti na vrijeme, iako ih je najmanje 10 zatražilo liječničku pomoć, javlja AP.

Na letu iz Indije prema Dubaiju bilo je 226 Indijaca, 24 Britanca, 11 državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata te više od 30 putnika iz 17 zemalja. Emirates je zbog nesreće osnovao krizni centar kroz koji su svi članovi porodica mogli provjeriti stanje svojih bližnjih.

– Vidite, naših stvari više nema, no to nije problem. Naše porodice su na sigurnom. Spasili smo si život, Bog se smilovao nad nama – kazao je Kochuktty.

– Svi putnici su na sigurnom i niko nije ozlijeđen pri slijetanju – rekli su u kriznom centru, ali nisu mogli dati informacije o trenutnom boravištu svih putnika. Ipak, indijski ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima poručio je da su svi putnici bili u šoku, no neozlijeđeni.

Putnici i posada bili su evakuirani pomoću tobogana jer je avion sletio na trbuh te se u slijetanju nagnuo na stranu. Prema neslužbenim navodima putnika, avion je letio normalno bez ikakvih teškoća sve do samog slijetanja. U tom trenutku kapetan im je javio da imaju problema sa stajnim trapom te da će morati prisilno sletjeti. Tu informaciju potvrđuje i Aviation Herald, nezavisna web stranica specijalizirana za informacije o zračnim nesrećama, ali i fotografija palog aviona na kojoj se vidi da na Boeingu nisu spušteni kotači za slijetanje.

Zbog nesreće su svi letovi iz Dubai Internationala, najfrekventnije zračne luke za međunarodne letove, kao i slijetanje privremeno bili odgođeni.

Javnosti se odmah obratio i vlasnik Emiratesa šeik Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, koji je objavio da još ne znaju tačan uzrok nesreće, ali je istakao da ni jedan putnik ni član posade nije nastradao te da čine sve da ih spoje s porodicama.

Avion je letio 13 godina, a u službenom priopćenju Boeinga navodi se da je situacija u Dubaiju pod nadzorom te da kompanija sarađuje s Emiratima na dodatnim informacijama.