Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Objavljen video zgrada Bahmuta u plamenu, tvrde da ih Rusi gađaju fosfornim bombama

bahmut – twitter (1)

Druge videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju požare koji bjesne na tlu i bijele oblake koji osvjetljavaju noćno nebo

Ukrajina je optužila Rusiju za napad fosfornim streljivom na opkoljeni Bahmut. Na snimkama dronom koje je objavila ukrajinska vojska, može se vidjeti kako Bahmut gori dok tvar koja izgleda kao bijeli fosfor pada kao kiša na grad.

Oružje s bijelim fosforom nije zabranjeno u ratovanju, no zabranjeno je na civilnim područjima. Njegova se upotreba na takvim područjima smatra ratnim zločinom. Fosforne bombe stvaraju požare koji se brzo šire i koje je vrlo teško ugasiti, a Rusija je i ranije bila optuživana da ih koristi na mjestima na kojima žive civili.

BBC potvrdio korištenje zapaljivog streljiva

Rusija mjesecima pokušava zauzeti Bahmut unatoč njegovoj upitnoj strateškoj vrijednosti. Zapadni dužnosnici procjenjuju da su u napadu poginule hiljade ruskih vojnika.

Ukrajinsko je ministarstvo odbrane reklo na Twitteru da su Rusi ciljali neokupirana područja “zapaljivim streljivom”. Nisu precizirali kada se taj napad dogodio, no snimka koju je podijelila Ukrajina prikazuje visoke zgrade koje guta plamen. Druge videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju požare koji bjesne na tlu i bijele oblake koji osvjetljavaju noćno nebo.

BBC-jeva analiza videa koju je objavilo ministarstvo odbrane smjestila je snimku u područje zapadno od centra grada Bahmuta i blizu dječje bolnice. Iako je analiza potvrdila da je u napadu korištena neka vrsta zapaljivog streljiva, nije mogla potvrditi korištenje fosfora.

Zloglasna hemikalija

Rusija je optužena za korištenje bijelog fosfora u Ukrajini i tokom opsade Mariupolja na početku rata. Moskva nikada nije javno priznala da je koristila tu supstancu, a prošle godine je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov inzistirao da “Rusija nikada nije prekršila međunarodne konvencije” nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su korištene fosforne bombe.

Bijeli fosfor je tvar slična vosku koja gori na 800 stepeni Celzijevih i pali se u dodiru s kisikom, stvarajući svijetle oblake dima. Human Rights Watch (HRW) upozorio je da je hemikalija “zloglasna zbog težine ozljeda koje uzrokuje”. Izuzetno je ljepljiv i teško ga je ukloniti, a može se ponovno zapaliti kada se zavoji uklone.