Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena fotografija napadača iz Francuske, uhapšena i njegova supruga

napad-francuska1

Fotografija jednog od napadača na tvornicu Air Products na jugoistoku Francuske objavljena je u poslijepodnevnim satima petka. Riječ je o Yassinu Salhiju, rođenom 1980. koji živi u Saint-Priest, kraj Lyona, te otprije poznatom francuskim tajnim službama.

Francuski mediji su javili da je u njegova supruga uhapšena u blizini Lyona, saznaje se iz sudskog izvora.

yassin

Tajni je dosje dobio još 2006. godine zbog radikalizacije, no u njega ništa nije uneseno do 2008. godine jer ga se vjerovatno nije smatralo prijetnjom, piše britanski Mirror.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u petak da je napad koji se dogodio na jugoistoku Francuske, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, bio teroristički te da je osumnjičenik za napad identificiran i uhapšen.

“Napad je bio teroristički…pronađeno je obezglavljeno tijelo…Dosad znamo za jednog poginulog i dvoje ozlijeđenih”, rekao je Hollande na novinskoj konferenciji u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU.

On je rekao da su teroristi htjeli izazvati eksploziju na plinskom postrojenju. Dodao je da su u području na kojem se dogodio napad raspoređene znatne policijske snage kako bi se izbjegli daljnji incidenti. On je naglasio da Francuska mora “iskorijeniti skupine i pojedince odgovorne za ovakve postupke”.

napad-francuska2

Hollande je sazvao hitnu sjednicu vijeća za odbranu i vraća se u Francusku, prenose agencije.

Najmanje je jedna osoba izgubila život i najmanje dvije su ozlijeđene u terorističkom napadu na američko energetsko postrojenje Air Factory postrojenje u Saint-Quentin-Fallavieru na jugoistoku zemlje, prenijeli su francuski mediji.

Osobe opremljene islamističkim zastavama i obilježjima probile su se vozilom u prostor postrojenja i došlo je do eksplozije plinskih spremnika. Tužiteljstvo je otvorilo istragu napada kojeg vodi kao teroristički.