Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preko 60 posto

Objavljeno kolika je izlaznost na izborima u Rusiji na kojima se zna da mora pobijediti Putin

rusija izbori
Foto: Screenshot/X
Požar na jednom od biračkih mjesta

Biračka mjesta u Rusiji zatvaraju se u 20 sati po moskovskom vremenu (18.00 GMT), a prvi rezultati se očekuju nakon 21 sat (18.00 GMT).

Izlaznost na ruskim predsjedničkim izborima prešla je 61 posto u nedjelju, kada je glasanje ušlo u posljednji dan, javlja Anadolu.

Trodnevno glasanje za izbor lidera zemlje počelo je u petak.

Pored aktuelnog predsjednika Vladimira Putina, na izborima učestvuju i predsjednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke “Novi ljudi” Vladislav Davankov.

Novoizabrani predsjednik će ostati na funkciji šest godina.

Ukoliko Putin ponovo pobijedi na izborima, to će mu biti peti mandat na ovoj funkciji.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Ella Pamfilova, predsjednica ruske Centralne izborne komisije, rekla je da je izlaznost u 9.45 po moskovskom vremenu (6.45 GMT) iznosila 61,37 posto, uzimajući u obzir elektronsko glasanje.

Pamfilova je rekla i da je spriječeno oko 280.000 DDoS sajber napada na elektronsko glasanje, od kojih 215.000 usmjerenih na sam portal za glasanje.

Dodala je da glasanje prati 1.115 međunarodnih posmatrača i eksperata iz 129 zemalja.

Biračka mjesta u Rusiji zatvaraju se u 20 sati po moskovskom vremenu (18.00 GMT), a prvi rezultati se očekuju nakon 21 sat (18.00 GMT).

O tome ko će pobijediti nema dileme. U režimu kakav vlada u Rusiji pobjeda ikoga osim Vladimira Putina je doslovno nemoguća,