Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Index.hr

Objavljena naredba hrvatskim policajcima o tjeranju migranata: “Pazite da vas ne snime”

migranti naredba

“Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje”

Hrvatski portal Index.hr je u posjedu naredbi, odnosno, kako u zaglavlju stoji, “obveze i smjernice pol. službenicima” koju je 15. oktobra prošle godine Zlatko Čačić, zamjenik zapovjednika Postaje granične policije Bajakovo, poslao podređenima. Najvećim se dijelom bavi postupanjem prema migrantima i može se iščitati kao nalog policajcima da ilegalne migrante tjeraju preko granice.

Pomenuti portal prenosi dio spornih “obveza i smjernica”. Osim podređenima, Čačić ih šalje i zapovjedniku stanice Luki Domaćinoviću:

“Poštovani! Na kolegiju načelnika PU Vukovarsko srijemske skrenuta je pozornost na postupanje policijskih službenika prema migrantima zbog nedavno objavljenih snimaka nevladinih organizacija o postupanju pol. službenika na području PU Karlovačke.

Navedene snimke izazvale su različite reakcije i polemike među građanima i unutar samih policijskih službenika. Radi zaštite samih policijskih službenika potrebno je da vođa grupe prilikom odvraćanja iz dubine bude prisutan pri samom odvraćanju, a samo odvraćanje provode pol. službenici koji su i postupali prema migrantima. Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje. Ukoliko zamijetite da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju upozorite te pol. službenike i o istom upoznajte rukovoditelje.

Foto: Index.hr

Samo odvraćanje potrebno je disperzirati na više mjesta i prije samog odvraćanja dobro pregledati okolicu samog mjesta radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera”, stoji u naredbama.

To je dio bitan za ovu temu. U nastavku, Čačić određuje pravila primopredaje smjene, podsjeća na obavezu nošenja naoružanja i ostale opreme te uredne odore. Na koncu napominje kako su se svi policijski službenici dužni “ponašati sukladno etičkom kodeksu policije”.

Kompletan tekst možete pročitati na portalu Index.hr.