Globus

ECDC

Nova mapa zaraze u Evropi: Hrvatska ostala tamnocrvena, skoro nigdje nema poboljšanja

04/11/2021

ECDC objavljuje novu kartu o stanju pandemije u zemljama EU svakog četvrtka

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu kartu prema kojoj je Hrvatska ostala cijela tamnocrvena, a poboljšanja epidemiološke situacije nema ni u drugim zemljama EU.

Slovenija je također već sedmicama tamnocrvena i iz dana u dana potvrđuje sve više zaraženih.

Baltičke zemlje, Irska, Rumunjska i Bugarska ostale su tamnocrvene, Njemačka i Poljska su uglavnom u crvenom s dijelovima u tamnocrvenom, a epidemiološka situacija pogoršala se u Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Francuska i Portugal su potpuno narandžasti, dok je epidemiološka situacija najpovoljnija u Italiji koja ima i zelenih dijelova.

Skandinavske zemlje su u crvenom, a Švedska koja je prošle sedmice bila potpuno narandžasta, sada je gotovo potpuno crvena i narandžast joj je ostao tek centralni dio.

ECDC objavljuje novu kartu o stanju pandemije u zemljama EU svakog četvrtka.

Crvena boja znači da je broj aktivnih slučajeva u posljednje dvije sedmice između 75-200, a udio pozitivnih testova na COVID-19 četiri posto ili više te da je ukupan broj slučajeva u 14 dana veći od 200, ali manji od 500.

Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojevi se prate u odnosu na 100.000 stanovnika, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.