Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se i kurti

Objavljene fotografije: Ovo je arsenal oružja s kojim su teroristi ušli na Kosovo

oružje kosovo
Foto: X

Njegova tvrdnja da Srbija mora preuzeti odgovornost za sponzorisanje terorističkog nasilja temelji se na pretpostavci da takvi napadi ne bi bili mogući bez podrške izvana

Kosovski premijer Albin Kurti izražava zabrinutost zbog terorističkog nasilja na području Kosova i optužuje Srbiju za podršku toj grupi.

Kurti je nedavno nekoliko fotografija oružja koje je pronađeno u posjedu terorističke grupe, a koje je zaplijenila kosovska policija.

“Ovo vojno oružje i oprema, zarobljeni u antiterorističkoj operaciji kosovske policije nakon napada u nedjelju, ne ostavljaju mjesta sumnji: počinitelji zločina nisu djelovali sami već uz podršku države”, poručuje Kurti i dodaje:

“Srbija mora biti u potpunosti odgovorna za pomaganje terorističkog nasilja na teritoriju Republike Kosovo.”

Nedavni teroristički napad rezultirao smrću jednog kosovskog policajca, koji je pokopan s činom heroja Kosova.

To je jasan podsjetnik na stvarne posljedice terorizma i potrebu da se takvi incidenti ozbiljno shvate i suzbiju, poručuju kosovske vlasti.

Arsenal na kome bi pozavidjela i vojska

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja zatražio je od Srbije da preda Kosovu osobe koje su napale kosovsku policiju, kako bi “odgovarala pravosudnim organima za terorističke akte”.

Svećlja je danas pred medijima izjavio da je u nedjeljnoj akciji “povrijeđeno najmanje šest terorista koji se nalaze na liječenju u novopazarskoj bolnici”.

“Ovom akcijom nije povređen nijedan civil, a prema dosadašnjim informacijama, šest ranjenih terorista nalazi se na liječenju u novopazarskoj bolnici. Tražimo od Srbije da ih odmah preda kosovskim vlastima da odgovaraju za svoje terorističke akte. Također, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspio da pobjegne u Srbiju”, rekao je kosovski ministar.

Prema njegovim riječima, plan Srbije je bio da eskalira situaciju, ali je “propao”.

“Njihov plan za eskalaciju situacije je propao. Najmanje trojica su ubijena, svi u uniformama i sa vojnom opremom, a dvojica su uhapšena, kao i četiri osobe koje su bila u sporednoj ulozi u ovoj aktivnosti”, naveo je Svećlja.

Kosovska policija objavila je video zaplijenjenog oružja.

LIVE nga prezantimi i armatimit që u sekuestrua në Manastirin e Banjskës

LIVE nga prezantimi i armatimit që u sekuestrua në Manastirin e Banjskës

Posted by Koha.net on Monday, September 25, 2023