ustaški zlotvor

Objavljene nepoznate fotografije Mile Budaka u nacističkom logoru (FOTO)

1111

Prema podacima Kedema na fotografijama se nalazi pečat “Photo Gerhards Trebbin”, po čemu se zaključuje da se najvjerovatnije radi o fotografiji iz Trebbina snimljenoj u periodu oko 1943. godine. Šest fotografija prodano je za 12.300 američkih dolara privatnoj osobi

Njemački historičar Wolfgang G. Schwanitz, koji živi u SAD-u, objavio je tekst o fotografijama iz koncentracijskog logora Trebbin kraj Berlina, koje je 2017. godine objavila jerusalemska Kedem Auction House. Na jednoj od fotografija nalazi se i Mile Budak, ustaški ministar po kojem se i danas nazivaju ulice po Hrvatskoj, piše Portal Novosti.

Također, jedna od ulica po ovom fašističkom zlotvoru nosi ime i u Mostaru.

Kedem Auction House je objavio fotografije nadajući se da će neko pomoći identificirati osobe koje su pod vodstvom visokih njemačkih oficira u posjeti Trebbinu, koji je od 1942. do 1945. godine bio mjesto obuke za SS-ovce te kamp u kojem su se nalazili Jevreji iz Mađarske.

Schwanitz je identificirao pet osoba koje su bile u posjetu Trebbinu, a jedna od njih je Budak. Schwanitz piše kako fotografije predstavljaju nepobitan dokaz da su svi prisutni muškarci znali za sudbinu Jevreja u Njemačkoj, kao i sudbinu Jevreja u zemljama pod nacističkom vlašću.

Prema podacima Kedema na fotografijama se nalazi pečat “Photo Gerhards Trebbin”, po čemu se zaključuje da se najvjerovatnije radi o fotografiji iz Trebbina snimljenoj u periodu oko 1943. godine. Šest fotografija prodano je za 12.300 američkih dolara privatnoj osobi.

Među osobama s fotografije nalaze se irački premijer Ali al-Kailani, palestinski čelnik al-Husseini, indijski hinduistički vođa Subhas Chandra Bose te ustaški ideolog Mile Budak, s kojima se Hitler sastao prije i nakon njihova putovanja u logor.

Schwanitz piše kako je Budak bio ideolog hrvatske ustaške stranke koja je vodila nacističku satelitsku državu od 1941., godine.

Mile Budak – treći s lijeva

Mile Budak bio je, podsjetimo advokatski pripravnik u kancelariji kasnijeg poglavnika Ante Pavelića te potom ministar bogoštovlja i nastave u prvoj vladi NDH. Od novembra 1941. do aprila 1943. bio je poslanik NDH u Berlinu, a zatim do novembra 1943. ministar vanjskih poslova. U maja 1945. povlačio se iz Zagreba. Zarobila ga je engleska vojska, a vlasti Velike Britanije izručile su ga jugoslavenskim vlastima 18. maja 1945. Vojni sud osudio ga je kao ratnog zločinca na smrt, nakon čega je pogubljen, kako stoji u Hrvatskoj enciklopediji.