Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mariupolj

Objavljene potresne slike iz Azovstala: Završila je najkrvavija bitka u Ukrajini?

dfd8f8dc-2059-42bd-afbc-7e3e37a17fdb

Neutvrđeni broj vojnika ostao je unutar čeličane, odakle stižu potresne slike jednog od pripadnika Azova, Dmitra Kozackog, čije slike već sedmicama objavljuju ukrajinski mediji i dijele se po društvenim mrežama

Oko 53 ranjena ukrajinska vojnika, koji su kasno sinoć autobusom evakuirani iz čeličane, stigla su u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, javlja SkyNews.

Novoazovsk je oko 50-ak kilometara istočno od Mariupolja, a vojnici su tamo prebačeni u bolnicu.

Još 211 ljudi odvedeno je u Olenivku, oko 80 kilometara na sjever.

Oni će biti razmijenjeni s ruskim vojnim zarobljenicima kako bi se vratili kući, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Foto: Dmitro Kozatski/Azov

Neutvrđeni broj vojnika ostao je unutar čeličane, odakle stižu potresne slike jednog od pripadnika Azova, Dmitra Kozackog, čije slike već sedmicama objavljuju ukrajinski mediji i dijele se po društvenim mrežama.

Prije par sedmica Kozacki je objavio slike iz čeličane napisavši da je ovo njegova najbolnija reportaža iz Azovstala te da svijet mora vidjeti uvjete u kojima su civili i branitelji Mariupolja.

Kraj bitke?

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmiama su se skrivale ispod gradske čeličane Azovstal. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u saopćenju Glavnog štaba  Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.