Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer zaražen koronom

Objavljeni detalji kakvo je trenutno stanje Borisa Johnsona i na koji ga način liječe

johnson

Johnson je u ponedjeljak premješten na intenzivnu njegu nakon što se njegovo zdravstveno stanje sa simptomima koronavirusa pogoršalo

Nakon što je bio stabilan tokom noći na intenzivnoj njezi, britanski premijer Boris Johnson sada je “u dobrom raspoloženju“, navodi se u saopštenju iz ureda premijera u utorak poslijepodne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Johnson je u ponedjeljak premješten na intenzivnu njegu nakon što se njegovo zdravstveno stanje sa simptomima koronavirusa pogoršalo.

“Premijer je bio stabilan preko noći i ostaje u dobrom raspoloženju. Prima standardni tretman kiseonikom i diše bez ikakve druge pomoći. Nije mu potrebna mehanička ventilacija ili neinvazivna respiratorna podrška. Uvjereni smo da premijer prima najbolju moguću njegu od zdravstvene službe. Bilo koji tretman koji primi je odluka doktora“, objavili su iz Johnsonovog ureda.

Ministar kabineta Michael Gove ranije u utorak rekao je za BBC da 55-godišnji Johnson prima kisik, ali da nije na respiratoru.

“Premijer ima najbolju moguću brigu od tima u bolnici St. Thomas, a naše nade i molitve su s njim i sa njegovom porodicom“, kazao je Gove.

Lider konzervativaca primljen je u bolnicu St. Thomas u nedjelju uvečer, deset dana nakon što mu je dijagnostikovan COVID-19. Time je postao prvi veliki svjetski lider kome je potvrđeno da je zaražen novim koronavirusom. Na intenzivnu njegu je premješten u ponedjeljak nakon što mu se stanje pogoršalo.

Velika Britanija službeno nema poziciju potpredsjednika vlade, ali ministar vanjskih poslova Dominic Raab određen je za preuzimanje poslova u slučaju da Johnson ne bude u mogućnosti obavljati svoju dužnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 75.900 ljudi, a potvrđeno je preko 1.360.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 290.000 ljudi.