Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijski komesar MUP-a KS

Selimović: Oni koji budu kršili samoizolaciju bit će prinudno izolovani

policija-sarajevo

U proteklih dvadesetak dana, stopa kriminaliteta je značajno u padu. Također, u padu je i broj saobraćajnih nezgoda. Ono što je sasvim logično, u povećanju jesu prekršaji koji su proizašli kao posljedica provođenja ovih mjera koje su naložene naredbama nadležnih štabova, reko je Selimović

Prema svim licima koja krše mjere samoizolacije bit će preduzimana radikalna mjera prinudne izolacije, najavio je policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Nusret Selimović, javlja Anadolu Agency (AA).

Selimović je na današnoj press konferenciji rekao kako su policijski službenici u protekla 24 sata izvršili nekoliko stotina kontrola po više osnova koje su propisane naredbama federalnog i kantonalnog štaba Civilne zaštite.

”Zbog kršenja određenih naredbi izdato je 20 prekršajnih naloga za zabranu kretanja u periodu od 20 do 05 sati, po osnovu tzv. policijskog sata. Također je izdato 20 prekršajnih naloga osobama koje su prekršile naredbu obaveze nošenja zaštitne opreme (zaštitne maske i rukavica), kao i protiv trojice maloljetnika protiv kojih će biti podnesena prekršajna prijava, odnosno zahtjevi nadležnom sudu za prekršaje zbog istih prekršaja”, rekao je Selimović.

Napomenuo je da je u proteklom periodu, od proglašenja stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane pandemijom COVID-19, na području KS policija izvršila više od 20.000 kontrola po osnovu naredbi koje su izdate od strane federalnog i kantonalnog štaba CZ.

Podsjetio je i kako je od jučer, nakon višednevne borbe, pravno zaokružena procedura koja se tiče prekršitelja samoizolacije koji, prema riječima Selimovića, predstavljaju ogroman rizik za veliki broj građana u KS.

”Jedan od takvih, koji se nije pridržavao mjera izolacije, odnosno mjesta boravka gdje mu je to određeno rješenjem nadležnog inspekcijskog organa, uz pratnju policije u vozilu hitne medicinske pomoći, prevezen je i prinudno izolovan u prostorije studentskog centra Bjelave, koji je inače određen za smještaj takvih lica kao i lica kojima je određen karantin“, rekao je Selimović.

Dodao je kako se u ovom karantinu nalazi 86 građana, koji su se u prethodnom periodu vratili iz Švedske, Francuske i Italije.

”Mi ćemo intenzivno nastaviti s ovim aktivnostima. Date su precizne i konkretne upute svim policijskim službenicima na terenu. Prema svim licima koja krše mjere samoizolacije bit će preduzimana ova radikalna mjera. Bit će sprovedeni, uz pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, bit će smješteni u prinudnu izolaciju”, poručio je Selimović.

Dodao je kako ove objekte osiguravaju policijski službenici i zaštitarska agencija.

Selimović je rekao i kako su u proteklom periodu poduzete značajne aktivnosti na samozaštiti policijskih službenika i održavanja higijene prostorija i vozila.

Prema njegovim riječima, šest policijskih službenika je na osnovu usmene preporuke nadležnih epidemioloških službi, u samoizolaciji.

Osvrnuo se i na stopu kriminaliteta u KS.

”U proteklih dvadesetak dana, stopa kriminaliteta je značajno u padu. Također, u padu je i broj saobraćajnih nezgoda. Ono što je sasvim logično, u povećanju jesu prekršaji koji su proizašli kao posljedica provođenja ovih mjera koje su naložene naredbama nadležnih štabova”, reko je Selimović.

Na kraju Selimović je pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera zabrane kretanja, naročito one koji su u samoizolaciji.

Načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) Jasmin Terović rekao je kako je Kantonalni štab CZ od proglašenja stanja nesreće do danas donio ukupno 18 naredbi te su u potpunosti ispoštovane naredbe koje je tražio Federalni štab CZ,.

Terović je rekao kako su posebno zadovoljni poštivanjem naredbi od strane sugrađana i nada se da će taj intenzitet poštivanja naredbi biti zadržan do kraja.

On je govorio i o grupi državljana BiH koji su jučer doputovali iz Francuske.

”Moram reći da su tri naša sugrađana iz KS doputovala iz Francuske i smješteni su u Studenskom domu Bjelave. Pružena im je sva neophodna njega. Prije toga obavljena je trijaža u Domu zdravlja Vrazova”, rekao je Terović.

Dodao je i kako su nastavljene aktivnosti dezinfekcije na području KS te podjele lijekova i prehrambenih paketa osobama starijim od 65 osoba koje nemaju bližih srodnika.

Osvrnuo se i na boravak sugrađana koji su prije dva dana doputovali iz Švedske, a smješteni su u domu Bjelave. Terović je pojasnio kako njihovo stanje protiče uredno i imaju redovne obroke, a dostavljene su im i neophodne higijenske potrepštine.

”Imamo i stariji dio populacije, gdje je neophodna određena medicinska pomoć. Tako da smo u saradnji s Hitnom pomoći KS pružili neophodnu medicinsku pomoć. Među ukupnom 81 osobom smještenom u domu Bjelave nalazi se i dvoje djece, jedno dijete je od tri mjeseca, a jedno od tri godine”, rekao je Terović.

Dodao je kako će u narednom periodu razmotriti i mogućnost formiranja privremene ambulante u samom studentskom domu Bjelave.